Αργεντινή: Διακοπή της ηλεκτροδότησης σε μεγάλο μέρος της χώρας εν μέσω καύσωνα

Αργεντινή: Διακοπή της ηλεκτροδότησης σε μεγάλο μέρος της χώρας εν μέσω καύσωνα
Πέμπτη, 02/03/2023 - 10:00

Τη βλάβη στο δίκτυο διανομής προκάλεσε πυρκαγιάς κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος της Αργεντινής για τουλάχιστον δυο ώρες στην ευρύτερη περιοχή του Μπουένος Άιρες.

Ο υφυπουργός Ενέργειας Σαντιάγο Γιανότι, δήλωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης: «Η βλάβη είναι μεγάλη, πλήττει αρκετές επαρχίες. Σε περίοδο μεγάλου καύσωνα, όπως σήμερα σε μεγάλο μέρος της χώρας, ο τομέας της παραγωγής ηλεκτρισμού καλείται να παράγει πάνω από 25.000 μεγαβάτ και η διακοπή μας στερεί περίπου 9.000 μεγαβάτ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αιτία της διακοπής ήταν πυρκαγιά σε χωράφι 60 χιλιόμετρα από το Μπουένος Άιρες, κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης, συνδεδεμένες με τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Atucha 1.

«Λόγω αυτού του εξωγενούς προβλήματος, ο Atucha 1 τέθηκε εκτός λειτουργίας, εισήλθε σε κατάσταση διακοπής λειτουργίας για λόγους ασφαλείας», εξήγησε η Nucleoelectrica, η εθνική υπηρεσία παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω πυρηνικών σταθμών. Η διακοπή λειτουργίας της μονάδας με τη σειρά της διέκοψε την παροχή σε μεγάλο μέρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Σε μήνυση κατ’ αγνώστων σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καμπάνα, προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Σέρχιο Μάσα ζητώντας «να διενεργηθεί έρευνα, να ασκηθεί δίωξη και, εάν απαιτείται, να συλληφθούν οι δράστες των πολύ σοβαρών πράξεων» που έπληξαν την ηλεκτροδότηση στη χώρα, εκφράζοντας τη «βεβαιότητα» πως η πυρκαγιά οφειλόταν σε εμπρησμό.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης καταγράφηκε ενώ η Αργεντινή πλήττεται από το ένατο κατά σειρά κύμα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου: η θερμοκρασία έφθανε χθες τους 36 ° Κελσίου στο Μπουένος Άιρες. Η πρωτεύουσα της Αργεντινής ζει το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Τελευταία τροποποίηση στις 02/03/2023 - 11:38