Ρωσία: Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας απέτυχε στην παρακολούθηση της Ζαπορίζια

Ρωσία: Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας απέτυχε στην παρακολούθηση της Ζαπορίζια
Unsplash
Πέμπτη, 02/03/2023 - 18:06

Στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας επιρρίπτει ευθύνες η Ρωσία σχετικά με την παρακολούθηση του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια.

Πιο συγκεκριμένα ο Ουλιάνοφ, εκπρόσωπος της Ρωσίας στον IAEA, δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το Reuters από το TASS, ότι «η εναλλαγή των ειδικών, που είχε προγραμματιστεί για ένα μήνα, καθυστέρησε υπερβολικά». Η ανταλλαγή επρόκειτο να γίνει στις 7 Φεβρουαρίου, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη, «αν και δεν φταίμε», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε να ακολουθήσει η αντικατάσταση των ειδικών πολύ σύντομα, τις επόμενες μέρες».

Ο διευθυντής της IAEA, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει η νέα ομάδα να αναλάβει τα καθήκοντά της αυτή την εβδομάδα. Υπογράμμισε ότι εκπρόσωποι της υπηρεσίας ανέφεραν αρκετές εκρήξεις κοντά στο εργοστάσιο, όπου η τελευταία εφεδρική γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος κόπηκε πολλές φορές.

Παρατηρητές του IAEA ήταν παρόντες στη Ζαπορίζια από τον περασμένο Σεπτέμβριο και άλλες ομάδες του οργανισμού από τη Βιέννη στάλθηκαν στους άλλους τρεις πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία.

Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, καταλήφθηκε από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην αρχή της εισβολής στην Ουκρανία. Η πρώτη γραμμή είναι ακόμα κοντά και οι δύο πλευρές στη σύγκρουση αλληλοκατηγορούνται ότι βομβάρδισαν τις εγκαταστάσεις, όπου βρίσκονται έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες.