Νέο κοίτασμα στην Κασπία με 136,2 δις κ.μ φυσικό αέριο

Νέο κοίτασμα στην Κασπία με 136,2 δις κ.μ φυσικό αέριο
Πέμπτη, 02/03/2023 - 08:03

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Υπεδαφικών Πόρων (Rosnedra) επιβεβαίωσε τα αποθέματα του κοιτάσματος Maganov της Lukoil που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Κασπία Θάλασσα σε μια δομή στην Τιθώνια, δήλωσε στο Interfax το υπουργείο Φυσικών Πόρων της Ρωσίας.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης, στο Κρατικό Μητρώο Ορυκτών Αποθεμάτων έχουν καταγραφεί αποθέματα πετρελαίου συνολικά 8,4 εκατομμύρια τόνοι, αποθέματα φυσικού αερίου συνολικά 136,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και αποθέματα συμπυκνώματος συνολικά 24,4 εκατομμύρια τόνοι. «μεγάλο» ανάλογα με το ύψος των αποθεματικών», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο Rosnedra από τις αρχές Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης για τα αποθέματα στο κοίτασμα πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου Maganov, διευκρίνισε το υπουργείο.

Σημειώνεται πως πριν από ένα μήνα η Lukoilείχε γνωστοποιήσει πως η παραγωγή υγρών υδρογονανθράκων της στη ρωσική πλευρά της Κασπίας Θάλασσας έφτασε τους 50 εκατομμύρια τόνους.

Η Εταιρεία έχει ανακαλύψει συνολικά 11 κοιτάσματα στην Κασπία Θάλασσα. Το πρώτο, που πήρε το όνομά του από τον Yury Korchagin, ανακαλύφθηκε το 2000 και η εκμετάλλευσή του ξεκίνησε το 2010.

Το 2005, η LUKOIL ανακάλυψε το κοίτασμα Vladimir Filanovsky με αρχικά ανακτήσιμα αποθέματα 129 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου και 30 bcm φυσικού αερίου. Έγινε η μεγαλύτερη γεωλογική ανακάλυψη στη μετασοβιετική Ρωσία. Η εμπορική παραγωγή στο χωράφι ξεκίνησε το 2016.

Η Εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη του κοιτάσματος Valery Grayfer. Το επίπεδο του οροπεδίου του αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο τόνους πετρελαίου ετησίως.

Μετά από γεώτρηση και δοκιμή γεωτρήσεων το 2022, ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο κοίτασμα συμπυκνώματος αερίου Khazri. Φέτος, η Εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει στο ρωσικό εθνικό μητρώο δεδομένα για ένα τεράστιο κοίτασμα συμπυκνωμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που πήρε το όνομά του από έναν από τους ιδρυτές της LUKOIL, τον Ravil Maganov.