Η καθαρή ενέργεια στο επίκεντρο του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ – Ην. Βασιλείου

Η καθαρή ενέργεια στο επίκεντρο του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ – Ην. Βασιλείου
Πέμπτη, 02/03/2023 - 08:00

Η τρίτη συνάντηση του Στρατηγικού Ενεργειακού Διαλόγου ΗΠΑ-ΗΒ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λονδίνο, υπό την προεδρία της Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer M. Granholm και του Υπουργείου Ενεργειακής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου και του Υπουργού Εξωτερικών του Net Zero. Rt. Hon. Grant Shapps.

Στο πλαίσιο της τρίτης συνάντησης του Στρατηγικού Ενεργειακού Διαλόγου ΗΠΑ-ΗΒ, το Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και το Net Zero συναντήθηκαν με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καινοτόμους και αρχικούς χρηματοδότες από κάθε χώρα για να συζητήσουν πόσο νωρίς Η σταδιακή χρηματοδότηση μπορεί να επιταχύνει τη μετάβαση σε καθαρά, ανθεκτικά και χωρίς αποκλεισμούς ενεργειακά συστήματα. Τόνισαν τη σημασία της σωστής πολιτικής και ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης των βιομηχανιών καθαρής ενέργειας και των πράσινων τεχνολογιών του μέλλοντος.

Ακόμη, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας Granholm και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Shapps συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών και τους ηγετικούς ρόλους των χωρών τους στην αντιμετώπιση των άμεσων ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη για παγκόσμια και περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια μέσω της προόδου τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εγχώριων πυρηνικών και ανανεώσιμων πηγών.

Και οι δύο επιβεβαίωσαν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα ισχυρά περιβαλλοντικά, κοινωνικά πρότυπα και πρότυπα διακυβέρνησης παραμένουν στο επίκεντρο των παγκόσμιων προσπαθειών για τη διασφάλιση των κρίσιμων ακατέργαστων ορυκτών και μετάλλων που απαιτούνται για τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας του σήμερα και του αύριο.

Επίσης συζήτησαν πώς οι τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων αιολικών και πυρηνικών, μπορούν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια παρέχοντας μεγαλύτερους οικιακούς πόρους καθαρής ενέργειας, που θα βοηθήσουν στην απαλλαγή των τομέων ηλεκτρικής ενέργειας και της βιομηχανίας και στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

Επαναβεβαίωσαν την πρόσφατη αποφασιστικότητα για τερματισμό της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου και τις δεσμεύσεις για υποστήριξη των προσπαθειών των Ευρωπαίων εταίρων και συμμάχων να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια ως απάντηση στην παράνομη εισβολή του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Στρατηγικό Ενεργειακό Διάλογο (SED) τον Ιούνιο του 2021 ως το πρωταρχικό διμερές φόρουμ για την ενίσχυση και επέκταση της συνεργασίας για την κοινή ενεργειακή ασφάλεια και ανθεκτικότητα, την καθαρή ενέργεια και τους καθαρούς μηδενικούς στόχους. Το SED χρησιμεύει για να εδραιώσει τις κοινές ηγετικές προτεραιότητες και των δύο χωρών στα παγκόσμια πολυμερή ενεργειακά φόρουμ. Ο Διάλογος συμπληρώνεται από τη διμερή Κοινή Ομάδα Δράσης για την Ενεργειακή Ασφάλεια και Προσιτές τιμές που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 για να επιταχύνει τη συνεργασία σε βραχυπρόθεσμη δράση για την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας και οικονομικής προσιτότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.