Η Σλοβενία θα αποζημιώσει τους παρόχους ενέργειας και αερίου για το πλαφόν

Η Σλοβενία θα αποζημιώσει τους παρόχους ενέργειας και αερίου για το πλαφόν
Παρασκευή, 13/01/2023 - 12:49

Χείρα βοηθείας 350 εκατ. ευρώ σε ετήσιο επίπεδο, προσφέρει η κυβέρνηση της Σλοβακίας προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της χώρας, αποζημιώνοντας τους έτσι, επειδή αναγκάστηκαν να πουλήσουν ενέργεια σε ανώτατες τιμές.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το euractiv.gr καθορίστηκαν από ειδική ομάδα του πρωθυπουργού για το κόστος ζωής και ο διαχειριστής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας Borzen ανέλαβε την καταβολή της αποζημίωσης.

Ο υπουργός Υποδομών Μπογιάν Κούμερ μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης την Πέμπτη χθες, ανέφερε σχετικά: «Αντιμετωπίζουμε την κρίση του κόστους ζωής και αποζημιώνουμε τους παρόχους για πολλά έσοδα επειδή πρέπει να πωλούν σε ανώτατες τιμές, τόσο την ηλεκτρική ενέργεια όσο και το φυσικό αέριο».

Στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και ορισμένους προστατευόμενους χρήστες έχει τεθεί πλαφόν από τον Σεπτέμβριο, ενώ τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση αποφάσισε να καλύψει επιπλέον τα δημόσια ιδρύματα, τις δημόσιες επιχειρήσεις, τους δημόσιους οργανισμούς και τους δήμους.

Το καθεστώς αντιστάθμισης έρχεται σε συνέχεια ενός καθεστώτος ενισχύσεων ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον επιχειρηματικό τομέα που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και περιλαμβάνει επιδοτήσεις για τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του ατμού, ένα κρατικό καθεστώς επιδότησης για άδεια και μερική απασχόληση, καθώς και δάνεια ρευστότητας.