Πλαφόν τα 43 ευρώ βάζει στο φυσικό αέριο η Πολωνία για τα νοικοκυριά

Πλαφόν τα 43 ευρώ βάζει στο φυσικό αέριο η Πολωνία για τα νοικοκυριά
Πέμπτη, 05/01/2023 - 11:24

Οι Πολωνοί καταναλωτές θα έχουν ανώτατο όριο τα 43 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να τους προστατεύσουν από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με νόμο που υπέγραψε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, νοικοκυριά, οικιστικές κοινότητες, μονάδες υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας, σχολεία και πανεπιστήμια, παιδικοί σταθμοί, εκκλησίες και ΜΚΟ, χωρίς όριο εισοδήματος, θα επωφεληθούν από το ανώτατο όριο – οι επιχειρήσεις όμως όχι.

Σε ανακοίνωσή του το Προεδρικό, αναφέρει: «Η πράξη αποσκοπεί στην περαιτέρω ελαχιστοποίηση των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου για τους πιο ευάλωτους πελάτες, καθώς και στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας του κράτους με την εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας για τις επιχειρήσεις».

Οι πιο ευάλωτοι καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για σκοπούς θέρμανσης θα δικαιούνται επίσης επιστροφή του φόρου προστιθέμενης αξίας που αναφέρεται ως «συμπλήρωμα φυσικού αερίου».

Σε ερώτηση που απηύθυναν προς τον αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Άρτουρ Σομπόν σχετικά με το γιατί έμειναν εκτός οι επιχειρήσεις, δήλωσε ότι «θα ήταν πολύ εκτεταμένο» να εφαρμοστεί το ανώτατο όριο και σε αυτές.