Η φονική κακοκαιρία στις ΗΠΑ απειλεί να περιορίσει την αγορά LNG

Η φονική κακοκαιρία στις ΗΠΑ απειλεί να περιορίσει την αγορά LNG
Τρίτη, 27/12/2022 - 07:34

Η γιγαντιαία φονική χειμερινή κακοκαιρία που σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να διαταράξει τον παγκόσμιο εφοδιασμό από έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), περιορίζει μια αγορά που έχει δει άγριες διακυμάνσεις στις τιμές φέτος.

Η αρκτική έκρηξη στις Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε εκατομμύρια νοικοκυριά και διατάραξε τα σχέδια για τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια εκατομμυρίων άλλων, καθώς χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν. Λίγο πριν από το Σαββατοκύριακο των χριστουγεννιάτικων διακοπών, σχεδόν 250 εκατομμύρια κάτοικοι των ΗΠΑ και του Καναδά επηρεάστηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από την καταιγίδα, ενώ τουλάχιστον πάνω από 50 θάνατοι συνδέονται με την παγωμένη έκρηξη και τις δύσκολες χειμερινές συνθήκες.

Προειδοποιήσεις για σκληρό παγετό έχουν εκδοθεί για όλες τις πολιτείες κατά μήκος της αμερικανικής ακτής του Κόλπου -Τέξας, Λουιζιάνα, Αλαμπάμα και Φλόριντα.

Ενώ το δίκτυο ηλεκτροδότησης του Τέξας κατάφερε να αποφύγει τις καταστροφικές βλάβες κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, οι ναυτιλιακές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει διακοπή της ναυσιπλοΐας στις πλωτές οδούς που εξυπηρετούν τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Sabine Pass.

Οι παγωμένες θερμοκρασίες μέχρι τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να αναστείλουν τις υπηρεσίες πλοήγησης για το Sabine-Neches Waterway που εξυπηρετεί το Sabine Pass, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Moran Shipping που επικαλείται το Bloomberg.

Επιπλέον, οι πιλότοι έχουν αναστείλει τον ελλιμενισμό των πλοίων στο λιμάνι Corpus Christi στο Τέξας λόγω των ακραίων χειμερινών καιρικών συνθηκών, αναφέρει η Moran Shipping. Ως αποτέλεσμα, η κυκλοφορία των πλοίων προς την εγκατάσταση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Corpus Christi θα μπορούσε να επηρεαστεί.

Η χειμερινή καταιγίδα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων θα μπορούσε να είναι το τελευταίο ακραίο γεγονός που επηρεάζει φέτος την παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μια πυρκαγιά στην πλωτή εγκατάσταση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Prelude στα ανοιχτά της Αυστραλίας ανάγκασε τη διαχειρίστρια εταιρεία, τη Shell, να διακόψει την παραγωγή, μόλις τρεις μήνες αφότου το Prelude επανήλθε σε λειτουργία μετά από πολύμηνη απεργιακή κινητοποίηση στο FLNG.

Η Αυστραλία είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, μαζί με τις ΗΠΑ και το Κατάρ, αλλά ήταν το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο που βοήθησε την Ευρώπη να φτάσει σε άνετα επίπεδα εφοδιασμού αποθήκευσης φυσικού αερίου ενόψει του φετινού χειμώνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει ποσότητες ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη για να βοηθήσουν τους συμμάχους της ΕΕ και περίπου το 70% του συνόλου των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει κατευθυνθεί προς την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

Οι τιμές του LNG εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα φέτος, καθώς η Ευρώπη έτρεχε να αποθηκεύσει το υπερψυγμένο καύσιμο ενόψει του φετινού χειμώνα. Το κίνητρο της ΕΕ να αποτινάξει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να αντικαταστήσει τις ποσότητες που η Ρωσία δεν προμηθεύει πλέον, έχει καταστήσει την Ευρώπη τον προτιμώμενο προορισμό των φορτίων LNG με ευέλικτο συμβόλαιο, ιδίως εκείνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί αυξήθηκαν κατά 65% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης (OIES). Μόνο οι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτινάχθηκαν κατά 176%, ενώ οι εισαγωγές από άλλες πηγές αυξήθηκαν κατά 27%. Την ίδια περίοδο, οι παγκόσμιες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν μόλις κατά 5,5%, με σχεδόν τη μισή αύξηση να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το OIES.

Το επόμενο έτος, η Ευρώπη θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη προσφορά LNG για να αντισταθμίσει τις χαμηλές (ή ενδεχομένως ανύπαρκτες) ροές από αγωγούς από τη Ρωσία, λένε αναλυτές και παράγοντες του κλάδου.

Με τη βουτιά στις παραδόσεις ρωσικού αερίου από αγωγούς, η Ευρώπη θα χρειαστεί «τεράστιες ποσότητες» LNG το επόμενο έτος, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα η εταιρεία εμπορίας Trafigura, προσθέτοντας ότι αναμένει συνεχή μεταβλητότητα στις αγορές φυσικού αερίου και LNG.

«Ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει ένα μπλακ άουτ αυτόν τον χειμώνα αντλώντας από τα αποθέματα και μειώνοντας τη ζήτηση, θα χρειαστεί να εισάγει τεράστιες ποσότητες LNG το 2023, δεδομένης της μαζικής μείωσης των ροών από τη Ρωσία», ανέφερε η Trafigura στην ετήσια έκθεσή της για το έτος έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνουν αυξημένες, ώστε η ήπειρος να συνεχίσει να προσελκύει τα περισσότερα φορτία LNG σε ανταγωνισμό με τα άλλα βασικά κέντρα ζήτησης, σύμφωνα με την Trafigura. Η εταιρεία αναμένει ότι η Ευρώπη θα δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια του εφοδιασμού «κατά τη διάρκεια του επόμενου χειμώνα και μετά».