Την ανάπτυξη παραγωγής φυσικού αερίου στην Ουκρανία συζητούν Naftogaz και Equinor

Την ανάπτυξη παραγωγής φυσικού αερίου στην Ουκρανία συζητούν Naftogaz και Equinor
Τρίτη, 06/12/2022 - 08:44

Η ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας Naftogaz και της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας Equinor βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στο ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο.

Η επέκταση της στρατηγικής σχέσης των δύο πλευρών θα αφορά στην ανάπτυξη παραγωγής φυσικού αερίου στην ουκρανική επικράτεια, αλλά και στην αγορά πρόσθετου όγκου φυσικού αερίου που είναι απαραίτητος για να περάσει η Ουκρανία την περίοδο θέρμανσης.

Η σχετική συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης του Oleksiy Chernyshov, επικεφαλής της NJSC Naftogaz Ukrainy, και του Anders Opedal, πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Equinor και πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, όμως έγινε γνωστή μόλις εχθές.

Σύμφωνα με το Interfax η Νορβηγία θα παράσχει στην Ουκρανία 2 δισεκατομμύρια κορώνες ή περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα. Η χρηματοδότηση θα εκταμιευθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Naftogaz θα είναι ο επίσημος αποδέκτης του φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Νορβηγία θα εκχωρήσει συνολικά πακέτο βοήθειας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουκρανία.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Naftogaz υπενθυμίζεται πως η Equinor είναι στρατηγικός εταίρος της, όχι μόνο για την αγορά φυσικού αερίου, αλλά και για την πιθανή ανάπτυξη της εθνικής παραγωγής. “Η συνεργασία του ομίλου εταιρειών μας με την Equinor ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 10 χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι τώρα η στρατηγική μας συνεργασία φτάνει σε ένα νέο επίπεδο”, δήλωσε ο επικεφαλής της Naftogaz, Oleksiy Chernyshov.

Ο Chernyshov σχολίασε επίσης την αγορά πρόσθετου όγκου αερίου από την Equinor:

“Έχουμε τις πρώτες συμφωνίες με την Equinor σχετικά με την αγορά επιπλέον όγκου φυσικού αερίου για το πέρασμα της πιο δύσκολης περιόδου θέρμανσης της ιστορίας μας. Ελπίζουμε σε ειδικούς όρους αγοράς και περαιτέρω κράτηση του όγκου που χρειαζόμαστε”.

Ο επικεφαλής της Naftogaz ευχαρίστησε τον κ. Opedal για τη θέση του δημόσιας υποστήριξης προς την Ουκρανία, ιδιαίτερα στην πρόσφατη ομιλία του στο Φθινοπωρινό Συνέδριο 2022.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι την 1η Δεκεμβρίου, ο Oleksiy Chernyshov συναντήθηκε με τον Πρέσβη του Βασιλείου της Νορβηγίας, Erik Svedal. Συζήτησαν τη συμμετοχή των τεχνολογιών της νορβηγικής επιχείρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη χρηματοδότηση της αγοράς του πρόσθετου όγκου φυσικού αερίου που χρειάζεται η Ουκρανία για να περάσει τον χειμώνα, δεδομένου της συνεχούς απειλής των πυραύλων της Ρωσίας.

“Σε μια εποχή που η Ρωσία χρησιμοποιεί την καταστροφή ενεργειακών υποδομών ως όπλο, η υποστήριξη του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας δεν είναι λιγότερο σημαντική από τη στρατιωτική υποστήριξη. Ελπίζουμε σε περαιτέρω βοήθεια από τη Νορβηγία σε αυτό το πλαίσιο”, δήλωσε ακόμα ο επικεφαλής της Naftogaz.

Ο Νορβηγός πρεσβευτής σημείωσε ότι αναμένει αύξηση των ανακοινωθέντων όγκων της βοήθειας της χώρας του προς την Ουκρανία και πρόσθεσε ότι μελλοντική χρηματοδότηση θα διατεθεί επίσης για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας.