Ουκρανία: Πολικό ψύχος και υπεράνθρωπες προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών στο ενεργειακό δίκτυο

Ουκρανία: Πολικό ψύχος και υπεράνθρωπες προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών στο ενεργειακό δίκτυο
Τρίτη, 06/12/2022 - 11:05

Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και την υδροδότησης είναι υψίστης σημασίας για εκατομμύρια Ουκρανούς την ώρα που στη χώρα καταγράφονται πολικές θερμοκρασίες.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν οι αρχές της Ουκρανίας να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις ενεργειακές υποδομές της χώρας, οι οποίες επλήγησαν και πάλι χθες από ρωσικούς βομβαρδισμούς. Σχεδόν οι μισές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας έχουν υποστεί ζημιές έπειτα από ένα μήνα συστηματικών επιθέσεων από τη Ρωσία, οι οποίες έχουν βυθίσει στο σκοτάδι τους Ουκρανούς και τους έχουν στερήσει υδροδότηση και θέρμανση.

Έκτακτες εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με την Ukrenergo, αλλά διακοπές στην ηλεκτροδότηση αναμένονται σε όλη την Ουκρανία.

Στον αντίποδα, drone έπληξε αεροπορική βάση που βρίσκεται στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, και μια δεξαμενή πετρελαίου πήρε φωτιά. «Δεν υπάρχουν θύματα», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρομάν Σταραβόιτ, Χθες η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι έπληξε με drone δύο αεροπορικές της βάσεις.

Να σημειωθεί ότι η νέα αυτή επίθεση σημειώθηκε μετά τον σφοδρό βομβαρδισμό ουκρανικών υποδομών από τη Ρωσία, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι οι «περισσότεροι» από τους σχεδόν 70 πυραύλους που εκτόξευσε η Μόσχα αναχαιτίστηκαν.

Ο επικεφαλής της Ukrenergo, της διαχειρίστριας εταιρείας του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας δήλωσε ότι ήταν σκόπιμος ο νέος βομβαρδισμός «για να κάνει τους Ουκρανούς να υποφέρουν όσο περισσότερο γίνεται», την ώρα που πολικό ψύχος πλήττει τη χώρα.

«Κορύφωση του ψύχους» αναμένεται σήμερα και αύριο, προειδοποίησε ο Βολοντίμιρ Κιντρίτσκι μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση. «Η στιγμή που επέλεξαν οι Ρώσοι για αυτή την επίθεση συνδέεται με την επιθυμία να τους να προκαλέσουν (...) το μάξιμουμ των ζημιών στο ενεργειακό μας σύστημα», εκτίμησε ο ίδιος.

Ukrenergo: Η ηλεκτρική ενέργεια θα παραχωρείται κατά προτεραιότητα στις βασικές υποδομές

«Εξαιτίας των επιπτώσεων των βομβαρδισμών και προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα εφαρμοστεί σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας ένα σύστημα έκτακτων διακοπών ηλεκτροδότησης. Η ηλεκτρική ενέργεια θα παραχωρείται κατά προτεραιότητα στις βασικές υποδομές», τόνισε η εταιρεία στο Telegram.

Ωστόσο, «ορισμένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως για κάποιο διάστημα» και «σε συνδυασμό με την παγωνιά που θα ενταθεί τις επόμενες 24 ώρες, αυτό θα οδηγήσει σε έλλειμμα του συστήματος», εξήγησε η εταιρεία.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι σημειώθηκε «ένα μαζικό πλήγμα με όπλα υψηλής ακρίβειας» γύρω στις 12 το μεσημέρι χθες Δευτέρα, με στόχο θέσεις του ουκρανικού στρατού και ενεργειακές υποδομές που συνδέονται με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ρωσία άρχισε να πλήττει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας τον Οκτώβριο, προκαλώντας μεγάλα μπλακάουτ σε διάφορες περιοχές. Την περασμένη Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές επιθέσεις σε αυτές τις υποδομές ήταν «αναπόφευκτες».

Κατά την επίσκεψή τους στο Κίεβο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ έγραψε στο Twitter ότι αναγκάστηκε να πάει σε καταφύγιο, όπου συνέχισε τη συνάντησή του.