Ιταλία: Επενδύει στην καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή ανεξαρτησία της

Ιταλία: Επενδύει στην καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή ανεξαρτησία της
Τετάρτη, 30/11/2022 - 10:12

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θέλει να καταστήσει την Ιταλία, «ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης»

Μιλώντας στη Γερουσία, η πρωθυπουργός της γείτονος χώρας τόνισε ότι: «Με λίγη εξυπνάδα και με πόρους που θα δαπανηθούν σωστά, θα μπορούσαμε να κάνουμε τον Νότο τον ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης. Στην τραγωδία της ενεργειακής κατάστασης, μπορεί να υπάρξει μια μικρή μεγάλη ευκαιρία. Σκέφτομαι τους αγωγούς φυσικού αερίου και στη συνέχεια τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μελόνι.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο επιστημονικός διευθυντής της Λέσχης του Κιότο Τζιάνι Σιλβεστρίνι, δήλωσε χθες στην EURACTIV Ιταλίας πως «το επόμενο έτος θα υπάρξει έκρηξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήδη φέτος θα έχουμε περίπου 3.000 μεγαβάτ περισσότερα, τα αποτελέσματα έρχονται. Πρέπει να τρέξουμε και να παράγουμε μεταξύ 7.000 και 8.000 μεγαβάτ καθαρής ενέργειας ετησίως», συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχουν σήμερα καινοτόμες λύσεις, χάρη στις νέες τεχνολογίες, που θα διευκολύνουν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, η Ιταλία θα έχει μεγάλη παραγωγή καθαρής ενέργειας και θα είναι απαραίτητο να συμμετάσχει σε ενεργειακές ανταλλαγές με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», κατέληξε ο Σιλβεστρίνι, εξηγώντας ότι ανάλογα με τις εποχές και την προκύπτουσα ποσότητα ενέργειας που παράγεται, η Ιταλία θα μπορεί να εξάγει και να εισάγει ανάλογα με τις ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 5 Οκτωβρίου, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε τη θετική περιβαλλοντική συμβατότητα οκτώ έργων ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με δυναμικότητα 314 μεγαβάτ.

Παράλληλα, από το 2014 έως το 2021, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία ανήλθε σε περίπου 38% και, λόγω της ξηρασίας και της επακόλουθης κατάρρευσης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, το ποσοστό αυτό θα μειωθεί φέτος.

Για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της Ευρώπης για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050 και για να αποκτήσει η Ιταλία ανεξαρτησία από το ξένο, και ιδίως το ρωσικό, φυσικό αέριο, θα πρέπει να αυξήσει πάρα πολύ τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πέραν των δικών της ενεργειακών αναγκών, η ιταλική κυβέρνηση φιλοδοξεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και, ως εκ τούτου, να εξάγει ενέργεια σε άλλα κράτη μέλη και πέραν αυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ