Στα σκαριά νέο project Κίνας – Ρωσίας για προμήθεια φυσικού αερίου

Στα σκαριά νέο project Κίνας – Ρωσίας για προμήθεια φυσικού αερίου
Δευτέρα, 21/11/2022 - 08:21

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή νέου έργου για την προμήθεια φυσικού αερίου της Κίνας από την Ρωσία προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak, συμμετέχοντας σε συνεδρίασης διακυβερνητικής επιτροπής για την ενέργεια, στη Μόσχα.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης οι δύο χώρες πρόκειται να προχωρήσουν σε μια διακυβερνητική συνεργασία, η οποία θα περιλαμβάνει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ρωσική Άπω Ανατολή προς την Κίνα.

"Έχει υπογραφεί ήδη συμφωνία μεταξύ της Gazprom και της η China National Petroleum Corporation (CNPC) για την παροχή άλλων 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου μέσω της διαδρομής της Άπω Ανατολής. Στο εξής, πρέπει να υπογράψουμε μια διακυβερνητική συμφωνία. Αυτό είναι το έργο που θα γίνει στο μέλλον", σημείωσε ο Novak.

Οι δύο κρατικές εταιρείες έχουν υπογράψει τη σχετική συμφωνία στις 4 Φεβρουαρίου 2022, η οποία πρόκειται ουσιαστικά για μια μακροπρόθεσμη σύμβαση για την πώληση και την αγορά φυσικού αερίου μέσω της διαδρομής που περνάει από την Άπω Ανατολή. Η σύμβαση αυτή, που υπογράφηκε λίγο πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και την ουσιαστική διακοπή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, φαίνεται ότι δεν έχει πληγεί από τις αποστάσεις που κρατά το Πεκίνο σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία από πλευράς Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας στην ίδια τοποθέτησή του υπενθύμισε ότι "οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την υλοποίηση ενός άλλου μεγάλου έργου για προμήθειες μέσω του Power of Siberia 2. Το φυσικό αέριο θα διέρχεται από τη Μογγολία στην Κίνα. Πρόκειται για ένα νέο έργο ορόσημο με χωρητικότητα έως 50 bcm φυσικού αερίου."

"Μεταβαίνουμε σε αμοιβαίους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα τόσο σε ρούβλια όσο και σε γιουάν. Για παράδειγμα, οι προμήθειες φυσικού αερίου σήμερα μεταξύ Gazprom και Κίνας γίνονται σε βάση ισοτιμίας. Το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου μεταφέρονται επίσης σε εθνικά νομίσματα", πρόσθεσε.

Ο Νόβακ είπε ότι «ο εμπορικός κύκλος εργασιών με την Κίνα στον ενεργειακό τομέα έχει αυξηθεί σημαντικά» κατά περίπου 64% σε νομισματικούς όρους και κατά περίπου 10% σε φυσικούς όρους, στην προμήθεια πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας.

«Είμαστε επικεντρωμένοι στη μελλοντική ανάπτυξη», πρόσθεσε.