Τέλος Νοεμβρίου θα εφαρμοστούν οι από κοινού ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου

Τέλος Νοεμβρίου θα εφαρμοστούν οι από κοινού ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου
Παρασκευή, 04/11/2022 - 12:14

Τιερί Μπρετόν (ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς): Οι από κοινού ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, με σκοπό τον έλεγχο των τιμών κατά την διάρκεια του χειμώνα, θα εφαρμοσθούν «μέχρι το τέλος του μήνα»

«Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του μήνα όλα αυτά θα βρίσκονται σε ισχύ», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν στο δίκτυο France 2, προσβλέποντας στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των 27 στις 24 Νοεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Τιερί Μπρετόν εμφανίσθηκε καθησυχαστικός ως προς τις τιμές του φυσικού αερίου, τις οποίες θεωρεί πλέον «λογικές», αφού η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έπειτα από την εκτίναξή της στα 320 ευρώ MWh τον Αύγουστο έχει μειωθεί στα 100 ευρώ ανά MWh.

«Βρισκόμαστε στο 95% πλήρωσης των στρατηγικών στοκ, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ το μίνιμουμ που είχαμε θέσει ως όριο», τόνισε ο επίτροπος.

Ο Τιερί Μπρετόν σε άλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε ότι: «Η Ρωσία δεν θα ανήκει πλέον στους προμηθευτές μας φυσικού αερίου και πιστεύω για πολύ καιρό, δεδομένης της συμπεριφοράς του Βλαντίμιρ Πούτιν», επιβεβαίωσε ο Τιερί Μπρετόν και πρόσθεσε: «Έχουμε διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας, αγοράζουμε από το Κατάρ, την Νορβηγία, πολύ από τις ΗΠΑ».

Σε ό,τι αφορά στις αυξημένες τιμές του LNG που πωλείται από τις ΗΠΑ, ο ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι «δεν είναι φυσιολογικό να πληρώνεται τέσσερις φορές ακριβότερα στην Ευρώπη κάτι που παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες» και διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί προσεχώς στην Ουάσινγκτον.

Τελευταία τροποποίηση στις 04/11/2022 - 12:24