Το Καζακστάν ποντάρει 50 δισεκατομμύρια δολάρια στο πράσινο υδρογόνο

Το Καζακστάν ποντάρει 50 δισεκατομμύρια δολάρια στο πράσινο υδρογόνο
Τρίτη, 01/11/2022 - 07:01

Γνωστό ως κόμβος πετρελαίου και φυσικού αερίου, το δυτικό Καζακστάν ελπίζει να γίνει ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους εξαγωγείς καθαρής ενέργειας.

Η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον ευρωπαϊκό όμιλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Svevind για την κατασκευή μιας από τις πέντε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής πράσινου υδρογόνου στον κόσμο στην περιοχή Μανγκιστάου, ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγιεφ στις 27 Οκτωβρίου.

Η Hyrasia One θα χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες για τον διαχωρισμό του αερίου υδρογόνου από το νερό. Στόχος είναι να ξεκινήσει την παραγωγή μέχρι το 2030 και να παράγει 2 εκατομμύρια τόνους ετησίως από το 2032.

Αυτό ισοδυναμεί με το ένα πέμπτο του στόχου της ΕΕ για το 2030 για εισαγωγές πράσινου υδρογόνου - αν και θα υπάρξουν υλικοτεχνικές προκλήσεις για τη μεταφορά του αερίου από το Καζακστάν στην Ευρώπη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες και η βάση δεξιοτήτων στο δυτικό Καζακστάν είναι ιδανικές για το έργο, δήλωσε ο Wolfgang Kropp, διευθύνων σύμβουλος της Svevind Energy Group, η οποία βρίσκεται πίσω από το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο της Ευρώπης, στη Σουηδία, και δραστηριοποιείται στη Γερμανία.

«Η περιοχή Μανγκιστάου του Καζακστάν προσφέρει πολύ ευνοϊκούς φυσικούς πόρους. Οι συνθήκες ανέμου είναι πολύ σταθερές και ισχυρές, συγκρίσιμες με τα παράκτια υπεράκτια αιολικά πάρκα κοντά στις ακτές, η ηλιακή ακτινοβολία είναι τόσο ισχυρή όσο στη νότια Ευρώπη και οι ευρείες περιοχές στέπας είναι ευρέως ανεκμετάλλευτες και αραιοκατοικημένες», δήλωσε στο Eurasianet σε σχόλια που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

«Λόγω της εμπειρίας ως χώρα εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία στο Καζακστάν που θα βοηθήσει στην υλοποίηση του Hyrasia One».

Το κόστος παραγωγής είναι επίσης ανταγωνιστικό, λέει ο Kropp.

Το έργο θα χρησιμοποιήσει αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς με δυναμικότητα περίπου 40 γιγαβάτ για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας περίπου 120 τεραβατώρων ετησίως, εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Hyrasia One, θυγατρική εταιρεία της Svevind.

Η ενέργεια αυτή θα τροφοδοτεί ένα βιομηχανικό πάρκο δυναμικότητας 20 γιγαβάτ που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι Kuryk στην ακτή της Κασπίας Θάλασσας του Μανγκιστάου, το οποίο θα παράγει υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης νερού. Το υδρογόνο, όταν καίγεται, εκπέμπει μόνο υδρατμούς.

Το έργο μπορεί να «παρέχει υδρογόνο σε βιομηχανική κλίμακα», διευκρίνισε η εταιρεία. Η Hyrasia One θα μπορούσε να γίνει «ένας πυλώνας στήριξης για τις αγορές υδρογόνου που αναδύονται σήμερα στην Ευρώπη, καθώς και στο ίδιο το Καζακστάν και σε χώρες της Ασίας».

Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τους προορισμούς και τις διαδρομές των εξαγωγών, δήλωσε η εταιρεία στο Eurasianet απαντώντας σε ερωτήματα που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η μεταφορά με αγωγό είναι πιο αποδοτική από άποψη κόστους, αλλά οι υπάρχοντες αγωγοί φυσικού αερίου θα πρέπει να επαναχρησιμοποιηθούν ή το υδρογόνο να αναμιχθεί στο φυσικό αέριο. Η μεταφορά με τρένο ή πλοίο είναι ήδη εφικτή.

Η ΕΕ είναι μια πρόθυμη αγορά για το πράσινο υδρογόνο, καθώς απεξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά η κύρια εξαγωγική οδός του Καζακστάν προς την Ευρώπη, μέσω της Ρωσίας, είναι επί του παρόντος κλειστή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, αναπτύσσονται εναλλακτικές διαδρομές μέσω του Νότιου Καυκάσου και η κατάσταση μπορεί να είναι διαφορετική όταν το έργο τεθεί σε λειτουργία.

Η συρρικνούμενη Κασπία Θάλασσα θα είναι η πηγή νερού για την παραγωγή υδρογόνου. Η Hyrasia One δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πόση ποσότητα νερού θα χρειαστεί, αλλά θα κρατήσει «την απόληψη νερού όσο το δυνατόν χαμηλότερα», επειδή η θάλασσα «πρέπει να χρησιμοποιείται με βιώσιμο τρόπο για την προστασία του περιβάλλοντος».

Το εργοστάσιο θα δημιουργήσει 3.500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 1.800 μόνιμες θέσεις εργασίας, δήλωσε το γραφείο του προέδρου. Αυτό θα είναι ευπρόσδεκτο σε μια περιοχή που αποτελεί εστία κοινωνικοοικονομικής δυσαρέσκειας παρά τον πετρελαϊκό της πλούτο.

Η εταιρεία θα παράσχει αρχική χρηματοδότηση και αναζητά μακροπρόθεσμους επενδυτές για την κατασκευή του έργου με κόστος 40-50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επενδυτική συμφωνία καθορίζει οικονομικά και νομικά σημεία σχετικά με την πρόσβαση στη γη και τις υποδομές και την απρόσκοπτη διακίνηση αγαθών και κεφαλαίων και «δίνει έτσι στο έργο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε ανάπτυξη εδώ και τρία χρόνια, ασφάλεια για τους επενδυτές», δήλωσε η Hyrasia One.