Στην Gazprom στρέφεται το Καζακστάν για φυσικό αέριο

Στην Gazprom στρέφεται το Καζακστάν για φυσικό αέριο
Πέμπτη, 20/10/2022 - 06:52

Με το βλέμμα στην Ρωσία και ειδικότερα στην Gazprom το Καζακστάν αναζητά λύσεις που θα καλύψουν τις απώλειες στο φυσικό αέριο που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό, αλλά κυρίως που πρόκειται να αντιμετωπίσει μετά το 2024.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το Καζακσταν ήταν καταχωρημένο στις χώρες παραγωγούς φυσικού αερίου, που εξήγαγαν κιόλας, φαίνεται ότι πολύ σύντομα, όχι μόνο θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο που παράγει μόνο για τον εαυτό του, αλλά θα χρειαστεί και επιπλέον.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev έχει δηλώσει ότι η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά αυξάνεται ετησίως λόγω των νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων και της αεριοποίησης της χώρας. Η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια από 9 bcm σε 19 bcm.

Έλλειψη φυσικού αερίου προβλέπεται για τη χώρα το επόμενο έτος και η στροφή από τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην προμήθεια της εγχώριας αγοράς είναι ένα αναγκαστικό βήμα που θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων σε ξένο νόμισμα, καθώς και σε ένα επιβαρυμένο εμπορικό ισοζύγιο, έχει δηλώσει ο Πρόεδρς Tokayev.

«Χρειάζονται συστημικά μέτρα για την επίλυση αυτού του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την αύξηση της βάσης των αποθεμάτων και την επεξεργασία φυσικού αερίου», έχει αναφέρει.

Η παραγωγή φυσικού αερίου στο Καζακστάν ανήλθε συνολικά σε 53,8 bcm το 2021 και το σχέδιο για το 2022 είναι 54,5 bcm, έχει υπογραμμίσει ο υπουργός Ενέργειας Akchulakov τον Μάρτιο. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν συνολικά σε 7,2 bcm το 2021 και αναμένεται να περιοριστούν συνολικά σε 5 bcm το 2022.

Ο Akchulakov ανέφερε στις αρχές Οκτωβρίου ότι το Καζακστάν σχεδιάζει να τερματίσει τις εξαγωγές εμπορικού αερίου τα επόμενα δύο χρόνια. Η έλλειψη προβλέπεται να ξεκινήσει το 2024. Οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς υπερβαίνουν τους διαθέσιμους πόρους κατά περίπου 1,7 bcm.

Έτσι εχθές πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Alexei Miller από τη μα πλευρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Καζακστάν, Roman Sklyar και τον υπουργό Ενέργειας του Καζακστάν, Bolat Akchulakov, από την άλλη πλευρά.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στο Καζακστάν, ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωσή της. Πάντως, προκειμένου να λύση το ενεργειακό πρόβλημα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος που έχει εγκρίνει η Κάτω Βουλή, το Καζακστάν σχεδιάζει να παράγει 92,6 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το 2023.

Η χώρα θα μπορούσε να παράγει 99,9 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το 2027.

Ο προϋπολογισμός προϋποθέτει τιμή πετρελαίου 85 δολαρίων ανά βαρέλι, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Alibek Kuantyrov.

Σε κάθε περίπτωση οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το Καζακστάν αναμένεται να καλύψει τον φετινό στόχο παραγωγής πετρελαίου των 85,7 εκατομμυρίων τόνων.