Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταφεύγει η Αυστρία για LNG, ΑΠΕ και υδρογόνο

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταφεύγει η Αυστρία για LNG, ΑΠΕ και υδρογόνο
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Σάββατο, 29/10/2022 - 07:44

Στροφή προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σημειώνει η Αυστρία προκειμένου να εξασφαλίσει ενεργειακά αποθέματα.

Έτσι εχθές ο καγκελάριος της Αυστρίας Karl Nehammer και ο Σεΐχης Mohamed bin Zayed Al Nahyan συμφώνησαν στην υπογραφή μιας εταιρικής σχέσης Στρατηγικής Ενεργειακής Ασφάλειας και Βιομηχανικής Συνεργασίας (SESIC) μεταξύ των ΗΑΕ και της Αυστρίας.

Όπως αναφέρθηκε στη σχετική συμφωνία «το SESIC θα επικεντρωθεί σε έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε διυλισμένα προϊόντα, υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο και τα παράγωγά του. Θα προωθήσει περαιτέρω τη βιώσιμη ανάπτυξη, την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την προοδευτική δράση για το κλίμα καθώς και οι δύο χώρες εργάζονται για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και του Συμφώνου της Γλασκώβης για το κλίμα».

Η συνεργασία υπεγράφη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Αυστριακού καγκελάριο στο Άμπου Ντάμπι.

Στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών προφανώς εντάσσεται και το μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην αυστριακή ενεργειακή εταιρεία OMV και την Adnoc των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που υπεγράφη την Πέμπτη με σκοπό την αγορά φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου, που σηματοδοτεί τη διεύρυνση νέας συνεργασίας στις παραδόσεις ΛΝΓ.

Με αυτό το μνημόνιο, η OMV και η Adnoc «σκοπεύουν να διερευνήσουν μια συνεργασία στον εφοδιασμό LNG για να υποστηρίξουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Αυστρίας με στόχο να διευθετήσουν την αγορά ενός φορτίου LNG για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024», ανέφερε το σχετικό δελτίο Τύπου.

«Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω εντατικοποίηση της ισχυρής μας συνεργασίας μεταξύ της OMV και της Adnoc» , δήλωσε ακόμα ο Alfred Stern, Διευθύνων Σύμβουλος της OMV και πρόσθεσε: "Ταυτόχρονα, αυτή η συμφωνία είναι ένα ακόμη δομικό στοιχείο στις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό της Αυστρίας διαφοροποιώντας τις πηγές φυσικού αερίου στο χαρτοφυλάκιό μας".

Η στενότερη συνεργασία Αυστρίας ΗΑΕ δεν σημαροδοτεί την πρώτη ισχυροποίηση της ενεργειακής σχέσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με χώρα της κεντρικής Ευρώπης, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η Adnoc των Εμιράτων έχει υπογράψει συμφωνία προμήθειας και με τη γερμανική RWE για περαιτέρω παραδόσεις LNG.

Τον Σεπτέμβριο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε επισκεφτεί τις χώρες του Κόλπου σε ένα ταξίδι που είχε ως στόχο την κάλυψη του ενεργειακού κενού μετά την απότομη απεξάρτηση της Γερμανίας από την Ρωσία. "Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο έχει προχωρήσει σε σημείο που να μπορεί να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση που υπάρχει χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε στην παραγωγική ικανότητα που υπάρχει στη Ρωσία", είχε δηλώσει τότε στους δημοσιογράφους.