Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Σερβίας μέσα από τους νέους αγωγούς

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Σερβίας μέσα από τους νέους αγωγούς
Σάββατο, 29/10/2022 - 07:41

Σε λιγότερο από δύο μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειώσει περίπου το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία.

Η απόφαση ανακοινώθηκε τον Μάιο, ως μέρος ενός πακέτου κυρώσεων που υιοθετήθηκε ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αν και η Σερβία δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις αυτές, το μέτρο αυτό θα έχει πιθανότατα αντίκτυπο και στις προμήθειες πετρελαίου της.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2021, η Σερβία παράγει περίπου το 20% του πετρελαίου που χρειάζεται και εισάγει το υπόλοιπο (περίπου 80%) -- κυρίως από το Ιράκ. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής, παρέχοντας σχεδόν το ένα τέταρτο του πετρελαίου που εισάγει η Σερβία.

Επί του παρόντος, το ρωσικό πετρέλαιο φτάνει στη Σερβία μέσω της Κροατίας. Πηγαίνει από τον τερματικό σταθμό Ομισάλι σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου στο Πάντσεβο μέσω του αγωγού JANAF. Ωστόσο, οι παραδόσεις πιθανότατα θα σταματήσουν, καθώς από τις 5 Δεκεμβρίου θα απαγορευτούν όλες οι θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαίου στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας.

Ενώ τα δεξαμενόπλοια με ρωσικό πετρέλαιο δεν θα επιτρέπεται πλέον να παραδίδουν στην ΕΕ, το πετρέλαιο θα εξακολουθεί πιθανότατα να φτάνει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Ντρούζμπα - ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα αγωγών πετρελαίου.

Η Γερμανία και η Πολωνία αναμένεται να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο από τον αγωγό μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία έλαβαν προσωρινές εξαιρέσεις για αυτές τις παραδόσεις, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Σερβία εξαρτάται επίσης από τους ρωσικούς πόρους. Ως εκ τούτου, η χώρα έχει πρόσφατα εντείνει την ενεργειακή της συνεργασία με την Ουγγαρία. Τον Ιούνιο, για παράδειγμα, υπέγραψαν συμφωνία, η οποία παρείχε στη Σερβία πρόσθετο χώρο για την αποθήκευση φυσικού αερίου. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ουγγαρία δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Σερβία με προμήθειες φυσικού αερίου, αν χρειαστεί.

Πρόσφατα, οι δύο χώρες αποφάσισαν να πάνε τη συνεργασία τους σε άλλο επίπεδο. Στις 10 Οκτωβρίου, η Ουγγαρία και η Σερβία συμφώνησαν να κατασκευάσουν ένα νέο τμήμα του αγωγού που θα εξασφαλίσει τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στη Σερβία, συνδέοντας τη χώρα με τον αγωγό Ντρούζμπα.

Ως εναλλακτική λύση, η Σερβία εξετάζει την κατασκευή ενός αγωγού που θα διέρχεται από τη Βόρεια Μακεδονία και θα πηγαίνει στο λιμάνι του Δυρραχίου στην Αλβανία.

Το τμήμα του αγωγού από το Πάντσεβο μέχρι τα Σκόπια θα έχει μήκος περίπου 400 χιλιομέτρων και θα χρειαστούν άλλα 300 χιλιόμετρα για να συνδεθεί από εκεί με το Δυρράχιο. Αυτό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τον αγωγό μέσω της Ουγγαρίας (ο οποίος αναμένεται να έχει μήκος 128 χιλιόμετρα), αλλά θα επέτρεπε την περαιτέρω διαφοροποίηση των πετρελαϊκών πόρων.