Βολές Μακρόν για το ακριβό LNG από τις ΗΠΑ

Βολές Μακρόν για το ακριβό LNG από τις ΗΠΑ
Σάββατο, 22/10/2022 - 09:14

Επίθεση κατά των ΗΠΑ για την ενεργειακή κρίση και για το γεγονός ότι πωλούν ακριβά το LNG στην Ευρώπη έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τις εμπορικές και ενεργειακές πολιτικές των ΗΠΑ ότι δημιουργούν "δύο μέτρα και δύο σταθμά" με την Ευρώπη, καθώς η δυσαρέσκεια αυξάνεται για το οικονομικό τίμημα που πληρώνει η ήπειρος εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ΕΕ έχει εκνευριστεί με το πακέτο μέτρων τόνωσης των ΗΠΑ, γνωστό ως Inflation Reduction Act, το οποίο προβλέπει επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική και παρέχει, όπως λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, άδικη στήριξη στην πράσινη οικονομία.

«Η βορειοαμερικανική οικονομία κάνει επιλογές για να είναι ελκυστική -κάτι που σέβομαι- δημιουργούν όμως διπλά στάνταρ», είπε την Παρασκευή κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως εξήγησε, αυτό κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στο εσωτερικό, δηλαδή τις ΗΠΑ, αλλά στέλνει σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες.

Επιπλέον, είπε ο Γάλλος πρόεδρος, «επιτρέπουν την κρατική επιχορήγηση να φτάσει στο 80% σε κάποιους τομείς, ενώ στην Ευρώπη απαγορεύεται».

Ο Μακρόν αναφέρθηκε ονομαστικά στις ΗΠΑ και τη Νορβηγία ως χώρες που αποκομίζουν υπερκέρδη από την πώληση φυσικού αερίου. Ο υπουργός Οικονομικών του, Μπρουνό ΛεΜερ, στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο, κατηγόρησε τους αμερικανικούς παραγωγούς ότι πωλούν το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε τετραπλάσια τιμή από ό,τι το πωλούν σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Τα ζητήματα αυτά σκοπεύει να θέσει ο Μακρόν κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι δύο χώρες βρέθηκαν πολύ κοντά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αν και κάποια ρήγματα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, αναφέρει το Bloomberg.