Η Κολομβία βρίσκεται στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης

Η Κολομβία βρίσκεται στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης
Κυριακή, 23/10/2022 - 09:04

Η μεγαλύτερη απειλή είναι η έλλειψη φυσικού αερίου, λόγω της μειωμένης παραγωγής από τα ταχέως γηράσκοντα ώριμα υπεράκτια κοιτάσματα σε συνδυασμό με τη σταθερά αυξανόμενη ζήτηση.

Τα σχέδια του αριστερού προέδρου της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, να τερματίσει τις συμβάσεις για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων έχουν εκνευρίσει τους συμμετέχοντες στην οικονομικά ζωτικής σημασίας ενεργειακή περιοχή της χώρας των Άνδεων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα πενιχρά αποθέματα υδρογονανθράκων και την παραγωγή που αδυνατεί να επιστρέψει στους προ της πανδημίας όγκους, υποδηλώνει την αυξανόμενη πιθανότητα εμφάνισης μιας ενεργειακής κρίσης.

Ένα τέτοιο γεγονός θα επηρεάσει έντονα την εξαρτώμενη από το πετρέλαιο οικονομία της διχασμένης λατινοαμερικανικής χώρας, θα θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Κολομβίας και θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη σχεδιαζόμενη ενεργειακή μετάβαση.

Η μεγαλύτερη απειλή είναι η έλλειψη φυσικού αερίου, λόγω της μειωμένης παραγωγής από τα ταχέως γηράσκοντα ώριμα υπεράκτια κοιτάσματα σε συνδυασμό με τη σταθερά αυξανόμενη ζήτηση.

Οι περιορισμοί στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο ήταν τόσο σοβαροί το 2017, ώστε η Κολομβία αναγκάστηκε να αρχίσει να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι τα σχέδια του Πέτρο θα θέσουν σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Κολομβίας πυροδοτώντας μια κρίση που θα μπορούσε να αναστατώσει την οικονομία εκτροχιάζοντας μια από τις ισχυρότερες μεταπανδημικές ανακάμψεις της Λατινικής Αμερικής.

Το φυσικό αέριο θεωρείται καθαρός υδρογονάνθρακας, καθώς εκπέμπει, όταν καίγεται, περίπου το μισό διοξείδιο του άνθρακα από τον θερμικό άνθρακα και 30% λιγότερο από το αργό πετρέλαιο, ενώ εκπληρώνει σχεδόν όλους τους ρόλους που παίζουν ο άνθρακας και το πετρέλαιο. Για τους λόγους αυτούς, έχει υιοθετηθεί ως το μεταβατικό ορυκτό καύσιμο επιλογής σε έναν κόσμο που επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και να επιτύχει τους στόχους εκπομπών που έχει θέσει η Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Η υποκατάσταση του άνθρακα από το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ ως καύσιμο για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, όπου το 2021 αντιστοιχούσε στο 38% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, αποτέλεσε βασικό παράγοντα για τη μείωση των εκπομπών στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή ορυκτών καυσίμων στον κόσμο. Από το 2014 υπήρξε μια προσπάθεια από την εθνική κυβέρνηση της Κολομβίας στην Μπογκοτά να αντικαταστήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα με εγκαταστάσεις που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Από το 2014 έως το 2018, το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο προκάλεσε σοβαρές ξηρασίες στην Κολομβία, αναγκάζοντας τη διανομή νερού, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις, και την απότομη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις λόγω της σημαντικής μείωσης των υδάτινων ροών.

Οποιαδήποτε μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις της Κολομβίας θα επηρεάσει σημαντικά το ηλεκτρικό δίκτυο, επειδή αυτές είναι υπεύθυνες για το 80% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται, ενώ το υπόλοιπο παράγεται από εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.

Ως αποτέλεσμα, κλιματικά φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο καθώς και ακραίες ξηρασίες επηρεάζουν έντονα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κολομβία και τη σταθερότητα του δικτύου της. Οι μετεωρολόγοι έχουν προβλέψει την επιστροφή του Ελ Νίνιο κατά τη διάρκεια του 2022, ενώ το κλιματικό πρότυπο αναμένεται να παραμείνει μέχρι το 2024. Αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω ξηρασίες στην Κολομβία, οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της στάθμης των υδάτων, γεγονός που θα επηρεάσει και πάλι την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας των Άνδεων.

Οι ανησυχίες της Μπογκοτά σχετικά με τη σταθερότητα του εφοδιασμού της Κολομβίας με ηλεκτρική ενέργεια είδαν την κυβέρνηση να εγκρίνει την κατασκευή μιας μονάδας επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο Μπαρού κοντά στην πόλη Καρταχένα, πρωτεύουσα του διαμερίσματος Μπολιβάρ, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το 2016. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε η κρίσιμη υποδομή που απαιτείται για την έναρξη εισαγωγών LNG, ώστε να ενισχυθεί ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο, με τα πρώτα μεγάλα φορτία να παραλαμβάνονται στα τέλη του 2017.

Μια δεύτερη εγκατάσταση επαναεριοποίησης σχεδιάζεται για το λιμάνι της (ισπανικής) ακτής του Ειρηνικού Μπουεναβεντούρα, με μια άλλη στη Λα Γκουαγίρα και μια τέταρτη στον κόλπο Μοροσκοΐγιο. Με την έναρξη της λειτουργίας τους, οι εγκαταστάσεις αυτές θα ενισχύσουν την ικανότητα υποδοχής εισαγωγών LNG ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Κολομβίας.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι θα εκθέσουν την ανακάμπτουσα οικονομία της Κολομβίας στην εκτίναξη των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκάλεσε την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου στα ύψη, με το ορυκτό καύσιμο να αυξάνεται κατά ένα επιβλητικό ποσοστό 50% για το τρέχον έτος. Η εξάρτηση από τις διεθνείς εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την οικονομία της Κολομβίας, η οποία βιώνει μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, με το ΑΕΠ του 2021 να αυξάνεται κατά αξιοσημείωτο 10,7%.

Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί ο στόχος του Πέτρο για τον τερματισμό των συμβάσεων για την εξερεύνηση πετρελαίου επιδεινώνονται από τα πενιχρά αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας των Άνδεων και τους αδύναμους όγκους παραγωγής. Στο τέλος του 2021, διαπιστώθηκε ότι η Κολομβία διέθετε 3,16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου, τα οποία θα επαρκούσαν για 8 χρόνια με την τρέχουσα παραγωγή των 1.087 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών ανά ημέρα που αναφέρθηκε για τον Αύγουστο του 2022.

Ο τελευταίος αριθμός παραγωγής, αν και είναι κατά 2,4% μεγαλύτερος από τον Αύγουστο του 2021, εξακολουθεί να είναι κατά 1,6% χαμηλότερος από τα 1.105 εκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως που αντλήθηκαν κατά τον Αύγουστο του 2019, υπογραμμίζοντας ότι η παραγωγή φυσικού αερίου της Κολομβίας δεν έχει ακόμη επιστρέψει στις προ της πανδημίας ποσότητες. Η αδύναμη παραγωγή και η αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο βλέπουν την εγχώρια κατανάλωση του καυσίμου να υπερβαίνει την προσφορά, κάτι που συμβαίνει από το 2016.

Αυτό ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στην οικονομία της Κολομβίας, διότι το φυσικό αέριο αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού ενεργειακού μείγματος της Κολομβίας, καθώς παρέχει το 28% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα των Άνδεων. Η αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση για φυσικό αέριο οφείλεται στο ότι αποτελεί σημαντικό καύσιμο για τα κολομβιανά νοικοκυριά.

Το φυσικό αέριο παρέχει προσιτή θέρμανση και μαγείρεμα σε μια χώρα όπου το 39% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας, ενώ ένα άλλο 12% είναι βυθισμένο στην ακραία φτώχεια. Οποιαδήποτε απότομη αύξηση των εγχώριων τιμών, λόγω της αυξανόμενης εξάρτησης από τις διεθνείς εισαγωγές καθώς και της περιορισμένης εγχώριας προσφοράς, θα επηρεάσει τις ήδη δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για τα νοικοκυριά της Κολομβίας.

Τα σχέδια του Πέτρο για τον τερματισμό των συμβάσεων για την εξερεύνηση πετρελαίου αποτελούν έναν πολύ πραγματικό κίνδυνο για την οικονομική ανάκαμψη της Κολομβίας, τη σταθερότητα του εφοδιασμού της χώρας των Άνδεων με ηλεκτρική ενέργεια και την ευημερία του λαού της χώρας. Η έλλειψη εγχώριων αποθεμάτων και παραγωγής φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της ξηρασίας θέτει σε αμφισβήτηση τη σταθερότητα του υδροηλεκτρικού δικτύου της Κολομβίας που εξαρτάται από την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ενώ η αυξανόμενη εξάρτηση από τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε μια εποχή που οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα 14 ετών, θα προκαλέσει απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας, επηρεάζοντας τα νοικοκυριά σε μια χώρα όπου η φτώχεια αποτελεί πραγματικό πρόβλημα. Η ενίσχυση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Κολομβίας και η ταυτόχρονη προώθηση του ρόλου του καυσίμου στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα θα βοηθήσει τον Πέτρο να επιτύχει μια βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα επίπεδα που ορίζονται στο εθνικό σχέδιο του ΟΗΕ για το κλίμα για το έθνος των Άνδεων.