Gazprom: Πιθανή αντικατάσταση για ένα μεγάλο τμήμα του Nord Stream

Gazprom: Πιθανή αντικατάσταση για ένα μεγάλο τμήμα του Nord Stream
Παρασκευή, 14/10/2022 - 13:14

Την ίδια ώρα που η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει την εξαγωγή αερίου μέσω Τουρκίας , ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε αργά χθες το βράδυ πως ένα μεγάλο τμήμα των αγωγών Nord Stream ίσως να πρέπει να αντικατασταθεί.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον κρατικό ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Channel One ο Μίλερ δήλωσε: «Ειδικοί λένε πως για να επαναλειτουργήσουν έπειτα από μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια, είναι απαραίτητο να κόψουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αγωγού, σε μεγάλη απόσταση, και να κατασκευάσουμε ένα νέο τμήμα στο τμήμα αυτό. Και για να αποκαταστήσουμε την ακεραιότητά του, πρέπει να ανεβάσουμε στην επιφάνεια αυτό τον αγωγό. Και καταλαβαίνετε, είναι άλλο το να είναι άδειος, ναι, και άλλο το να είναι γεμάτος με θαλασσινό νερό σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων».

Αξίζει δε να σημειωθεί πως μια μέρα νωρίτερα ο Μίλερ, επικεφαλής του ελεγχόμενου από το ρωσικό κράτος μονοπωλίου του φυσικού αερίου, δήλωσε πως οι επισκευές στους αγωγούς Nord Stream θα απαιτήσουν περισσότερο από ένα χρόνο.

Στο μεταξύ οι έρευνες για τα περιστατικά των διαρροών συνεχίζονται. Η Ρωσία έκανε λόγο για «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» και έδειξε ως υπεύθυνη τη Δύση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε για «σαμποτάζ».

Να σημειωθεί πάντως ότι οι δύο αγωγοί, οι οποίοι εκτείνονται υποθαλάσσια σε μήκος άνω των 1.000 χιλιομέτρων, δεν λειτουργούσαν όταν σημειώθηκαν οι διαρροές.

Σχετικά με τις υποσχέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ο Μίλερ δήλωσε πως η Ρωσία θα αρχίσει «συγκεκριμένες» συνομιλίες με την Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα σχετικά με τις προτάσεις αυτές και πρόσθεσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις προμήθειες αερίου προς την Τουρκία κατασκευάζοντας νέους αγωγούς παράλληλα στον αγωγό TurkStream που περνάει από τη Μαύρη Θάλασσα και πρόσθεσε πως ετοιμάζεται ήδη η τεκμηρίωση του σχεδίου αυτού.