Ερντογάν: Η ανατολική Θράκη κατάλληλη για τον ενεργειακό κόμβο Ρωσίας-Τουρκίας

Ερντογάν: Η ανατολική Θράκη κατάλληλη για τον ενεργειακό κόμβο Ρωσίας-Τουρκίας
Παρασκευή, 14/10/2022 - 13:45

Ο Ερντογάν είπε ότι οι ρωσικές και τουρκικές αρχές θα συνεργαστούν για να καθορίσουν την καλύτερη τοποθεσία για ένα κέντρο διανομής φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η περιοχή της ανατολικής Θράκης φαίνεται να είναι το καλύτερο σημείο.

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν δώσει οδηγίες στις αντίστοιχες ενεργειακές αρχές τους να ξεκινήσουν αμέσως τεχνικές μελέτες για την υλοποίηση της πρότασης του Βλαντίμιρ Πούτιν να μετατρέψει την Τουρκία σε κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία μέρα μετά την συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι ρωσικές και τουρκικές αρχές θα συνεργαστούν για να καθορίσουν την καλύτερη τοποθεσία για ένα κέντρο διανομής φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η περιοχή της ανατολικής Θράκης φαίνεται να είναι το καλύτερο σημείο. «Για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά, η Θράκη θεωρείται ως το πιο σημαντικό μέρος για αυτήν την επιχείρηση», είπε ο Ερντογάν την Πέμπτη.

«Μαζί με τον Πούτιν, δώσαμε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και στον αρμόδιο φορέα από τη ρωσική πλευρά να συνεργαστούν. Θα κάνουν αυτή τη δουλειά εκεί», είπε ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους από το αεροπλάνο κατά την εποστροφή του από το Καζακστάν.

«Όπου κριθεί ότι είναι το καταλληλότερο μέρος, ελπίζουμε ότι θα έχουμε εγκαταστήσει αυτό το κέντρο διανομής εκεί. Έχουμε ένα εθνικό κέντρο διανομής, αλλά φυσικά τώρα αυτό θα είναι ένα διεθνές κέντρο διανομής», συνέχισε ο Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη είναι οι πρώτες σχετικά με τη ρωσική πρόταση. «Δεν θα υπάρξει καθυστέρηση», είπε ο Ερντογάν.