Η Eni αυξάνει τις προμήθειες LNG εν όψει του δύσκολου χειμώνα

Η Eni αυξάνει τις προμήθειες LNG εν όψει του δύσκολου χειμώνα
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 13/10/2022 - 07:13

Οι κινήσεις που κάνει η εταιρεία.

Η αύξηση των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου στον τερμαντικό σταθμό σταθμό επαναεριοποίησης Panigaglia της Snam στη Λιγουρία, έγινε γνωστή εχθές από την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni. Εν όψει του ερχόμενου χειμώνα όπου όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να έρθουν αντιμέτωπες με την ενεργειακή κρίση, η Eni εφαρμόζει ένα σχέδιο ενίσχυσης και διαφοροποίησης των προμηθειών φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτού το σχεδίου έγινε γνωστό πως παραδόθηκε το πρώτο φορτίο LNG την Κυριακή με προμήθειες προερχόμενες από την Αγκόλα.

Η Eni δήλωσε ότι οι προμήθειες LNG φορτώθηκαν εκ νέου σε μικρότερα πλοία στους ισπανικούς τερματικούς σταθμούς για να είναι συμβατοί με τον τερματικό σταθμό Panigaglia.

Επίσης, η εταιρεία σχεδιάζει να προμηθεύσει περαιτέρω παραδόσεις LNG από την Αίγυπτο και την Αλγερία τον Οκτώβριο.

Η Eni δήλωσε ακόμα ότι η συνολική συνεισφορά πρόσθετων όγκων LNG στην Ιταλία, χάρη στη διαθεσιμότητα τερματικών επαναεριοποίησης που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μεταξύ 2022 και 2023.

Θα φτάσει σταδιακά τα 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μεταξύ 2023 και 2024 και θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μεταξύ 2024-2025, επιπλέον των περαιτέρω προμηθειών του αγωγού, σημείωσε η Eni.

Υπογραμμίζεται πως ο τερματικός σταθμός LNG Panigaglia, το παλαιότερο εργοστάσιο επαναεριοποίησης της Ιταλίας, διαθέτει δύο δεξαμενές αποθήκευσης LNG χωρητικότητας 50.000 cbm και ικανότητα επαναεριοποίησης 3,5 bcm ετησίως.

Εκτός από αυτήν την συγκεκριμένη εγκατάσταση, η Ιταλία διαθέτει την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) της Toscana, τον τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG της Αδριατικής, καθώς και τις εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας, όπως ο τερματικός σταθμός στο λιμάνι της Ραβέννα και ο τερματικός σταθμός Higas .
Φέτος, η Snam αγόρασε επίσης μία FSRU από την BW και μία από την Golar και υπέγραψε επίσης συμφωνία για τη μετατροπή του μεταφορέα LNG Golar Arctic σε FSRU.
Η Ιταλία σχεδιάζει να λανσάρει το τερματικό που βασίζεται στην FSRU στο Piombino το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και η Snam πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει την FSRU Golar Tundra που κατασκευάστηκε το 2015 για να εξυπηρετήσει αυτήν την εγκατάσταση.

Νωρίτερα φέτος, η Eni υπέγραψε συμφωνία πλαίσιο με την EGAS της Αιγύπτου που θα επιτρέψει τη μεγιστοποίηση της παραγωγής φυσικού αερίου και των εξαγωγών LNG. Η συμφωνία στοχεύει στην προώθηση των εξαγωγών αιγυπτιακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία, στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.