Φυσικό αέριο: Ο μεγαλύτερος υπεράκτιος αγωγός στον κόσμο

Φυσικό αέριο: Ο μεγαλύτερος υπεράκτιος αγωγός στον κόσμο
Τρίτη, 11/10/2022 - 06:16

Ο αγωγός, που αναμένεται να κοστίσει μεταξύ 20 και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάζεται να διανύσει 5.600 χιλιόμετρα (3.840 μίλια) από τη Νιγηρία κατά μήκος της δυτικοαφρικανικής ακτής έως το Μαρόκο.

Η Νιγηρία, το Μαρόκο και οι εταίροι τους αναμένουν να λάβουν την τελική επενδυτική απόφαση το επόμενο έτος για τον μακρύτερο υπεράκτιο αγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο από τη Νιγηρία στο Μαρόκο και στη νότια Ευρώπη, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Νιγηρίας σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ο αγωγός, που αναμένεται να κοστίσει μεταξύ 20 και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάζεται να διανύσει 5.600 χιλιόμετρα (3.840 μίλια) από τη Νιγηρία κατά μήκος της δυτικοαφρικανικής ακτής έως το Μαρόκο, πριν συνδεθεί με αγωγούς στην Ιταλία και την Ισπανία και ενδεχομένως να παραδώσει περισσότερο μη ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η Νιγηρία θέλει να αξιοποιήσει και να εξάγει περισσότερα από τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της, τα οποία σήμερα εξάγονται μόνο από τη Nigeria LNG, μια κοινοπραξία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Νιγηρίας (NNPC) και διεθνών μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Περισσότερες εξαγωγές φυσικού αερίου για τη Νιγηρία θα σήμαινε επίσης τη διαφοροποίηση των οδών εξαγωγής φυσικού αερίου του αφρικανικού παραγωγού και την εξάλειψη της καύσης αερίου, σύμφωνα με Νιγηριανούς αξιωματούχους.

Τον περασμένο μήνα, η NNPC και το Εθνικό Γραφείο Υδρογονανθράκων και Ορυχείων του Μαρόκου υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Νιγηρίας-Μαρόκου.

«Θα λάβουμε την τελική επενδυτική απόφαση το επόμενο έτος», δήλωσε στο Bloomberg ο Μέλε Κιάρι, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Νιγηρίας (NNPC), σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος της NNPC, ο τεράστιος αγωγός θα κατασκευαστεί σε στάδια, με το πρώτο να αναμένεται να διαρκέσει τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οι άλλες φάσεις της κατασκευής θα χρειαστούν πέντε χρόνια, δήλωσε ο Κιάρι στο Bloomberg. Η Νιγηρία, το Μαρόκο και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς συζητούν επί του παρόντος τους όρους χρηματοδότησης με πιθανούς χρηματοοικονομικούς εταίρους και δανειστές, πρόσθεσε.

Η Νιγηρία σχεδιάζει να ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή φυσικού αερίου και ο τετραπλασιασμός της παραγωγής μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι «πολύ εφικτός», δήλωσε ο διευθυντής.

Ο μακρύτερος υπεράκτιος αγωγός -αν ολοκληρωθεί εγκαίρως- θα μπορούσε να προμηθεύσει περισσότερο αέριο από την Αφρική στην Ευρώπη μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, όταν η ΕΕ θα έχει απελευθερωθεί από το ρωσικό αέριο, σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδιά της.