Ελίζα Φερέιρα: Η πολιτική συνοχής θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ελίζα Φερέιρα: Η πολιτική συνοχής θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Τρίτη, 11/10/2022 - 09:12

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπους χθες, για την έναρξη της 20ής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Δήμων και των Περιφερειών, η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, κ. Vasco Alves Cordeiro, υπενθύμισαν τη σημασία της επείγουσας ανταπόκρισης της πολιτικής συνοχής στις αλληλένδετες κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και υπογράμμισαν τον κεντρικό της ρόλο για το μέλλον ως βασικό μέρος του αναπτυξιακού μοντέλου της Ευρώπης.

Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε: «Η πολιτική συνοχής είναι η κόλλα που κρατάει την Ευρώπη ενωμένη. Είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό εργαλείο της Ευρώπης, με μισό τρισεκατομμύριο ευρώ. Η συνοχή λειτούργησε ως πυροσβέστης στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της νόσου COVID-19 και αποτελεί και πάλι την πρώτη απάντηση στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στηρίζοντας τις ΜΜΕ και τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς και παρέχοντας στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να αναπτύξουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συνοχή θέτει τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη ευημερία της Ευρώπης.»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, κ. Vasco Alves Cordeiro, δήλωσε: «Η πολιτική συνοχής είναι το κύριο μακροπρόθεσμο επενδυτικό εργαλείο της ΕΕ για την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής. Διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο για τους δήμους και τις περιφέρειες όσον αφορά τη στήριξη των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Επιτροπής των Περιφερειών, η σημασία της πολιτικής συνοχής για τις τοπικές κοινότητες είναι μεγαλύτερη από ποτέ, με το 83 % των τοπικών και περιφερειακών εκπροσώπων να δηλώνουν ότι πρόκειται για την πολιτική που προσφέρει τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην επικράτειά τους. Η εβδομάδα αυτή αφορά επίσης τη συζήτηση για το μέλλον της πολιτικής συνοχής. Για τους δήμους και τις περιφέρειες, πρέπει να παραμείνει ακρογωνιαίος λίθος της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, μεταξύ άλλων».

Η πολιτική συνοχής προωθεί τη σύγκλιση

Σύμφωνα με την 8η έκθεση για τη συνοχή και το νέο έγγραφο εργασίας σχετικά με τον αντίκτυπο της πολιτικής συνοχής την περίοδο 2014-2020, που μόλις δημοσιεύθηκε, η πολιτική συνοχής έχει σημαντικό αντίκτυπο στην περιφερειακή ανάπτυξη. Χάρη στη στήριξή της, το 2019 το χάσμα του ΑΕΠ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έγιναν μέλη μετά το 2004 μειώθηκε κατά το ήμισυ (από 59 % του μέσου όρου της ΕΕ σε 77 %). Η χρηματοδότηση της πολιτικής συνοχής θα αυξήσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών έως και κατά 5 % έως το 2023.

Μακροπρόθεσμα, η πολιτική συνοχής ωφελεί επίσης τις ανεπτυγμένες περιφέρειες χάρη στις διαπεριφερειακές δευτερογενείς θετικές επιδράσεις. Κάθε ευρώ που δαπανάται για έργα που υποστηρίζονται από την πολιτική συνοχής έχει αποφέρει πρόσθετο ΑΕΠ ύψους 2,70 ευρώ στην ΕΕ.

Μια πολιτική στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης κρίσεων

Η πολιτική συνοχής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης κρίσεων, όπως οι συνέπειες της πανδημίας Covid και της βάναυσης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χάρη στη Συνδρομή στην Ανάκαμψη για τη Συνοχή και τις Περιοχές της Ευρώπης (REACT-EU), τα κράτη μέλη έχουν ήδη προγραμματίσει 45,2 δισ. ευρώ για την ανάκαμψή τους μετά την πανδημία και αρχίζουν ήδη να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα εφαρμογής.

Με τη Δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE), η Επιτροπή εκταμίευσε πρόσθετη ρευστότητα ύψους 10 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία. Επιπλέον, προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 330 εκατ. ευρώ από την πολιτική συνοχής για τη στήριξη των αναγκών των προσφύγων.

Τόνωση της ενεργειακής μετάβασης

Κατά την περίοδο 2014-2020 η πολιτική συνοχής επένδυσε άμεσα περίπου 27.5 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ για βασικά ενεργειακά έργα και υποδομές ζωτικής σημασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά περιλαμβάνουν τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ στην Πολωνία και την Ελλάδα, μεγάλους αγωγούς φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη.

Η πολιτική συνοχής έχει στηρίξει έργα ενεργειακής απόδοσης, με περίπου 19,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 15 δισ. ευρώ για την ανακαίνιση κτιρίων.

Επίσης, ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης θα συμβάλει στη μόχλευση των απαραίτητων ιδιωτικών επενδύσεων για επικείμενα έργα ενεργειακής απόδοσης που μειώνουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όλες αυτές οι επενδύσεις συμβάλλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης σήμερα.

Ιστορικό

Η πολιτική συνοχής είναι η κύρια επενδυτική πολιτική της ΕΕ που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Στόχος της πολιτικής είναι η μείωση των οικονομικών, κοινωνικών και εδαφικών ανισοτήτων στην ΕΕ. Πρόσφατα, η πολιτική βοήθησε επίσης τις περιφέρειες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των μεγαλύτερων κρίσεων στην ΕΕ.

Από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου οι Βρυξέλλες θα φιλοξενήσουν την 20ή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Δήμων και των Περιφερειών Περισσότεροι από 15..000 συμμετέχοντες θα παραστούν επιτόπου και διαδικτυακά στην εκδήλωση, η οποία θα φιλοξενήσει περισσότερες από 300 συνεδρίες, με περισσότερους από 1.000 ομιλητές από όλη την ΕΕ και πέραν αυτής. Τα θέματα της Εβδομάδας των Περιφερειών της ΕΕ είναι η πράσινη μετάβαση, η εδαφική συνοχή, η ψηφιακή μετάβαση και η ενδυνάμωση των νέων.