North Stream 2: Ψάχνουν για δολιοφθορά μετά την περίεργη βλάβη

North Stream 2: Ψάχνουν για δολιοφθορά μετά την περίεργη βλάβη
Τρίτη, 27/09/2022 - 06:08

Ο North Stream 2 υπήρξε ο αγωγός που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στο επίκεντρο ήπιας σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Ο North Stream 2 υπήρξε ο αγωγός που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στο επίκεντρο ήπιας σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Η αμερικανική πλευρά «έβλεπε» πως εάν λειτουργούσε τελικά και μετέφερε φυσικό αέριο προς τη Γερμανία – κάτι που τελικώς δεν έγινε ποτέ – το Βερολίνο θα εξαρτώταν επικίνδυνα περισσότερο ενεργειακά από την Ρωσία.

Μέχρι το τέλος του 2021 η άποψη αυτή φαίνεται πως δεν έβρισκε θιασώτες μέσα στη Γερμανία. Ωστόσο ο Γεμρναός καγκελάριος τελικά αρνήθηκε να υπογράψει την πιστοποίηση του έργου και, ιδίως, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ρωσία στη Γερμανία μέσω αυτού του αγωγού πήρε παράταση επ’ αόριστον.

Εχθές στον συγκεκριμένο αγωγό ανέκυψε ξαφνικά ένα περίεργο ζήτημα που απασχόλησε εκτενώς τον γερμανικό τύπο. Χωρίς να έχει διευκρινιστεί προς το παρόν τι ακριβώς έχει συμβεί, η ροή φυσικού αερίου από τον συγκεκριμένο αγωγό μειώθηκε κατά το ήμισυ. Ο χειριστής του έργου σε ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε την ταχεία πτώση της πίεσης του αερίου και γνωστοποίησε ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά οι θαλάσσιες αρχές της Γερμανίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Ρωσίας.

Πράγματι, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας εξέδωσε αμέσως μετά ανακοίνωση που με τη σειρά του επιβεβαιώνει το πρόβλημα:

«Σήμερα ενημερωθήκαμε από τον πάροχο δικτύου Gascade ότι υπήρξε απότομη πτώση της πίεσης στον αγωγό Nord Stream 2», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Είμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές για να διευκρινίσουμε το θέμα. Δεν είμαστε ακόμη ξεκάθαροι για τα αίτια και τα ακριβή γεγονότα».

Η ξαφνική πτώση χωρίς να προϋπάρχει κάποιος λόγος έχει κάνει ήδη αρκετούς στη Γερμανία να μιλούν για δολιοφθορά. Όπως μεταδίδει η WELT για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, φυσαλίδες μεθανίου βγαίνουν από τη θάλασσα κοντά στο νησί Bornholm της Δανίας. Σύμφωνα με την εταιρεία εκμετάλλευσης Nord Stream 2, η αστυνομία και το ναυτικό έχουν ήδη δημιουργήσει μια απαγορευμένη ζώνη πέντε μιλίων και η εναέρια κυκλοφορία κάτω των 1.000 μέτρων έχει ήδη απαγορευτεί. Επιπλέον εκπρόσωπος της Δανικής Ναυτιλιακής Αρχής (Danish Maritime Authority) επιβεβαίωσε στο WELT ότι υπήρξε ένα περιστατικό στον αγωγό.

Η χρονική στιγμή του ατυχήματος, εν μέσω κρίσης εφοδιασμού στη Δυτική Ευρώπη και μετά από σοβαρές αποτυχίες για τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας, υποδηλώνει δολιοφθορά, ισχυρίζονται Γερμανοί αναλυτές.

Ο αγωγός μπορεί να μην είχε τεθεί σε λειτουργία, αλλά υπήρχαν πιέσεις εντός της Γερμανίας προς τον Γερμανό καγκελάριο να άρει την απόφασή του για τη μη ενεργειακή τροφοδότηση της χώρας από τον συγκεκριμένο αγωγό προκειμένου να πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 27/09/2022 - 06:08