Τι θα μπορούσε να κάνει το Ιράν εάν η αποτύχει η συμφωνία για τα πυρηνικά

Τι θα μπορούσε να κάνει το Ιράν εάν η αποτύχει η συμφωνία για τα πυρηνικά
Δευτέρα, 19/09/2022 - 07:14

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι μια επιτυχής συμφωνία απαιτεί «ρεαλισμό και αποφασιστικότητα» της Ουάσινγκτον. Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι «απίθανη».

Οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση του κοινού συνολικού σχεδίου δράσης (JCPOA) μεταξύ του Ιράν και της ομάδας P5+1 (Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία) βρίσκονται, «υπό ιατρική παρακολούθηση».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε ότι μια επιτυχής συμφωνία απαιτεί «ρεαλισμό και αποφασιστικότητα» της Ουάσινγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι «απίθανη».

Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι θα διαβουλεύονται με τους εταίρους τους σχετικά με τη «συνεχιζόμενη πυρηνική κλιμάκωση και την έλλειψη συνεργασίας» του Ιράν. Και τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι απαιτείται ευελιξία από όλα τα μέρη.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ πρόσθεσε ότι το Κράτος του Ισραήλ δεν θα μείνει «άπραγο» ενώ το Ιράν προχωράει με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ίσως να μην μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα αν η μία πλευρά, ή και οι δύο πλευρές, θεώρησαν ότι η σύγκρουση ήταν πιο προσοδοφόρα από το να φτάσουν σε συμφωνία και να αφήσουν τις διαπραγματεύσεις να ναυαγήσουν - κατηγορώντας παράλληλα την άλλη, φυσικά.

Ορισμένοι παρατηρητικοί παρατηρητές θεωρούν ότι ο στόχος της άσκησης ήταν πάντα να επιβραδύνει κι όχι να σταματήσει, το Ιράν από το να αναπτύξει πυρηνική ικανότητα.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, σημειώνουν ότι οι περήφανοι Πέρσες δεν επρόκειτο ποτέ να αφήσουν την εκκεντρική Βόρεια Κορέα και το χαοτικό Πακιστάν να τους ξεπεράσουν. Επιπρόσθετα θεωρούν ότι οι ηγέτες του Ιράν είδαν τι συνέβη στον Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης, ο οποίος τερμάτισε το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του το 2003 αλλά σκοτώθηκε το 2011, και πιστεύουν ότι τα πυρηνικά θα κάνουν τη χώρα τους ανθεκτική σε εισβολές. Και ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία, οι ηγέτες του Ιράν προβλέπουν ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα επιβάλουν νέες κυρώσεις πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας.

Αν οι διαπραγματεύσεις τελειώσουν, θα είναι μια θλιβερή μέρα για τους ξενοδόχους στη Βιέννη, αλλά το Ιράν έχει πολλά στοιχεία στη λίστα του για το τι «να κάνω».

Πρώτον, να συνεχίσει να εργάζεται στο πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά να παραμείνει κάτω από το όριο που θα ωθήσει το Ισραήλ ώστε να επιτεθεί. Η χώρα έχει κάνει μεγάλα χτυπήματα παρά τις εκτεταμένες κυρώσεις, αλλά ίσως ήρθε η ώρα να επανατοποθετήσει ορισμένους από τους επιστήμονες και τους μηχανικούς σε έργα πολιτικού χαρακτήρα για να διευρύνει και να ενισχύσει την πενιχρή οικονομία της και να την κάνει πιο ελκυστική στην Κίνα, τον εταίρο της σε μια εικοσιπενταετή στρατηγική και οικονομική εταιρική σχέση 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα βρίσκεται σε πιο στέρεα θεμέλια αν το Ιράν μπορεί να εισάγει τις δικές του καινοτομίες αντί να συνδέει απλώς την τεχνολογία πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών της Κίνας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, να συνεχίσει να εργάζεται στο πυραυλικό του πρόγραμμα, το οποίο περιγράφηκε ως «το μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή». Το αμυντικό πρόγραμμα του Ιράν έλαβε πρόσφατα ώθηση από την εκτόξευση του δορυφόρου τηλεπισκόπησης Khayyam, ο οποίος πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των αντιπάλων του Ιράν.

Στη συνέχεια, να συνεχίσει την πολιτική «Κοιτώντας προς την Ανατολή» για να δεσμεύσει την Κίνα και τα μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU), την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, τη Δημοκρατία της Κιργιζίας, τη Ρωσία και τους παρατηρητές Κούβα, Μολδαβία και Ουζμπεκιστάν, συνδέσεις που μπορεί να ενισχυθούν από την ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.

Αλλά δεν θα είναι ασυνεπές για το Ιράν να καταβάλει προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, αν και τα δύο αραβικά κράτη είναι πελάτες των ΗΠΑ και θα προχωρήσουν μόνο όσο τους επιτρέπει η Ουάσινγκτον. Αλλά οι στενότερες σχέσεις και η προσπάθεια για διαφάνεια μπορεί να μετριάσουν το ενδεχόμενο μελλοντικών διαφορών, ειδικά καθώς το Βασίλειο αναπτύσσει τη δική του ικανότητα βαλλιστικών πυραύλων.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τα κοσμικά κράτη της Κεντρικής Ασίας δεν έχουν ζητήματα όσον αφορά την Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά θα είναι ευαίσθητα σε έναν πιεστικό περιφερειακό ηγεμόνα, έχοντας μόλις ξεφύγει από τη ρωσική και τη σοβιετική αυτοκρατορία, και θετικά αλλεργικά σε έναν προσηλυτιστή γείτονα.

Οι δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας βλέπουν το Ιράν ως έναν πιθανό διάδρομο εξαγωγών προς την Ινδία και τον Περσικό Κόλπο, ένα σχέδιο Β, εάν η συζητούμενη εμπορική οδός Κεντρικής Ασίας-Αφγανιστάν-Πακιστάν αποτύχει να ξεκινήσει. Επιπλέον, το Ιράν διαθέτει μια μεγάλη, νεανική αγορά περίπου 85 εκατομμυρίων ανθρώπων και ελπίζει να τετραπλασιάσει το εμπόριό του με το Ουζμπεκιστάν, ένα γνωστό γεωργικό παραγωγό.

Το Αφγανιστάν μπορεί να είναι η μεγαλύτερη τοπική πρόκληση για το Ιράν, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα πορώδες σύνορο 900 μιλίων από το οποίο περνούν πρόσφυγες και ναρκωτικά. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε για την κυβέρνηση των Ταλιμπάν: «Η φύση των σχέσεών μας με τις κυβερνήσεις εξαρτάται από τη φύση των σχέσεών τους με εμάς», αν και η Καμπούλ με ταμειακά προβλήματα δεν θα μπορέσει να δεσμευτεί σε πολιτικές που απαιτούν μεγάλες δαπάνες, όπως η βοήθεια για την ασφάλεια των κοινών συνόρων.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν μπορεί να δικαιώσει τη στρατηγική της Τεχεράνης για τον «Άξονα της Αντίστασης» και μπορεί να ενθαρρύνει το καθεστώς να συνεχίσει να υπονομεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ ή να προσφέρει στην Κίνα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για την επιτήρηση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Το Ιράν θα πρέπει να επικεντρωθεί στον Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), ο οποίος συνδέει την Ινδία, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία, την Κεντρική Ασία και την Ευρώπη, και έχει περιγραφεί από Ιρανούς παρατηρητές ως μια «διαδρομή ασφαλής έναντι κυρώσεων», η οποία είναι «30% φθηνότερη και 40% συντομότερη από την παραδοσιακή διαδρομή μέσω της διώρυγας του Σουέζ». Το INSTC θα συνδεθεί με το λιμάνι Chabahar το οποίο αναπτύχθηκε με την Ινδία, αν και το έργο έχει πρόσφατα διαταραχθεί από διαφορές σχετικά με τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

Η Τεχεράνη μπορεί να επιλέξει να υποστηρίξει ένα «Υπουργείο Ενέργειας» της Χεζμπολάχ. Ο Λίβανος και το Ισραήλ είναι εγκλωβισμένοι σε μια διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα που θα καθορίσει το μοίρασμα από τα προσοδοφόρα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Χεζμπολάχ είναι η πραγματική κυβέρνηση του Λιβάνου και το Ιράν μπορεί να αυξήσει την επιρροή του στο Λίβανο εάν διδάξει τους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ στις επιχειρήσεις φυσικού αερίου (το Ιράν διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο.)

Η ρωσική Gazprom και η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου υπέγραψαν πρόσφατα μια συμφωνία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την οποία «η Gazprom θα βοηθήσει την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν στην ανάπτυξη τόσο των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου όσο και στην κατασκευή αγωγών έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου», με πιθανό στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγής από το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars που μοιράζεται το Ιράν με το Κατάρ.

Εάν η JCPOA 2.0 αποτύχει, το Ιράν θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί με τους γείτονές του στον Κόλπο για να συζητήσουν τις αμοιβαίες περιφερειακές αμυντικές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων του. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα παραμείνουν αντίθετες σε οτιδήποτε κάνει η Τεχεράνη, οπότε η Τεχεράνη θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση των περιφερειακών σχέσεων για να μειώσει τις εντάσεις και να μειώσει τον επιχειρηματικό κίνδυνο στην περιοχή.

Οι ηγέτες του Ιράν έχουν στόχους που είναι σαφείς στην εξήγησή τους, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν: να προωθήσουν το περιφερειακό εμπόριο που θα συμβάλει στη συνέχιση της ανάκαμψης μετά τον Covid παρά τις κυρώσεις που αποσκοπούν στο να αναγκάσουν τον ιρανικό πληθυσμό να επαναστατήσει εξαθλιώνοντάς τον, και να αποφύγουν τη μοίρα της ύστερης σοβιετικής οικονομίας που ήταν ανταγωνιστική μόνο στα όπλα και τους υδρογονάνθρακες εφαρμόζοντας την τεχνολογική της τεχνογνωσία εκτός του αμυντικού τομέα.