Γερμανία: Eθνικοποίησαν τη θυγατρική της Rosneft

Γερμανία: Eθνικοποίησαν τη θυγατρική της Rosneft
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Κυριακή, 18/09/2022 - 08:37

Στην εθνικοποίηση της θυγατρικής ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft προχώρησε η γερμανική κυβέρνηση σπάζοντας ταμπού δεκαετιών, προκειμένου να θωρακίσει τη χώρα ενεργειακά.

Με την εθνικοποίηση ο εφοδιασμός που γίνεται από τρία διυλιστήρια πλέον περνάει υπό κρατικό έλεγχο και, έτσι, δεν θα υπόκειται στις κυρώσεις που προετοιμάζει τη ΕΕ για το πετρέλαιο που προέρχεται από την Ρωσία. Πρόκειται για τη δεύτερη θεαματική εθνικοποίηση στη Γερμανία, μετά τη θυγατρική της Gazprom κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας», δήλωσε ο καγκελάριος Scholz σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Θα γίνουμε ακόμα πιο ανεξάρτητοι από την Ρωσία, αλλά και από αποφάσεις που λαμβάνονται εκεί».

Ακόμα ο Όλαφ Σολτς (SPD) ανέφερε: «Τώρα θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτές τις αποφάσεις. Το hanging game τελείωσε» και πρόσθεσε πως ήταν μια «μεγάλη απόφαση ενεργειακής πολιτικής για την προστασία της χώρας μας». Η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος, συημπλήρωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Πλέον η Γερμανία θα έχει τη δυνατότητα να παράγει διυλισμένα καύσιμα από αργό πετρέλαιο, το οποίο δεν θα προέρχεται από την Ρωσία. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση που στην πραγματικότητα απομακρύνει ακόμα περισσότερο το Βερολίνο από την ενεργειακή εξάρτηση δεκαετιών από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης η εταιρεία Rosnet θα τεθεί υπό τη «διαχείριση εμπιστοσύνης» της κρατικής ρυθμιστικής αρχής, αντιμετωπίζοντας «την διαφαινόμενη απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού» και πρόσθεσε ότι η κίνηση θα διασφάλιζε το μέλλον του διυλιστηρίου PCK Schwedt, ενός σημαντικού διυλιστηρίου. Η γερμανική κυβέρνηση υποσχέθηκε για τη συνέχεια «ένα ολοκληρωμένο μελλοντικό πακέτο που θα δώσει ώθηση μετασχηματισμού στην περιοχή χρηματοδοτώντας το διυλιστήριο για να διασφαλίσει την προμήθεια πετρελαίου σε εναλλακτικές διαδρομές παράδοσης».

Η μέχρι σήμερα θυγατρική της Rosnet στη Γερμανία διύλιζε έως και το 12% της συνολικής χωρητικότητας πετρελαίου σε ολόκληρη τη χώρα, καθιστώντας την ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας πετρελαίου στη γερμανική επικράτεια, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η γερμανική ρυθμιστική αρχή δικτύου BNetzA θα γίνει ο διαχειριστής της Rosneft Deutschland GmbH και της RN Refining & Marketing GmbH.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/09/2022 - 08:45