Γαλλία και Γερμανία ετοιμάζουν ανταλλαγή ενέργειας

Γαλλία και Γερμανία ετοιμάζουν ανταλλαγή ενέργειας
Τρίτη, 06/09/2022 - 12:41

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν την κατάσταση κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου.

Βίντεο στο οποίο η ρωσική εταιρία Gazprom φέρεται να σχολιάζει την ΕΕ για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, δόθηκε στη δημοσιότητα, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι κλείνει η στρόφιγγα του Nord Stream 1 που τροφοδοτεί την Ευρώπη με Φυσικό Αέριο, μέχρι να γίνει ολική άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Τα πλάνα διακινήθηκαν στο κανάλι της στο Telegram, και μεταδόθηκαν στην τηλεοπτική της εκπομπή 60 Minutes της κρατικής τηλεόρασης.

{https://twitter.com/nexta_tv/status/1566936762471030790}

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν την κατάσταση κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή πλαφόν σε μέρος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, την υιοθέτηση ρυθμιζόμενων τιμολογίων για τους πλέον ευάλωτους και την ενίσχυση των κινήτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει περιέλθει σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Σε κάθε περίπτωση, τα κράτη της ΕΕ βρίσκονται σε θέση αυξημένης ετοιμότητας για τον χειμώνα.

Στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχθούν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μακρόν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, το βράδυ της Δευτέρας. Οι δύο ηγέτες μίλησαν πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή για το πώς η ήπειρος μπορεί να συντονιστεί για να παραμείνει ζεστή αυτόν τον χειμώνα εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί.

Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών.

Η καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε

Η καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε, είπε ακόμη ο Γάλλος ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου, όπου προέτρεψε τις γαλλικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της απενεργοποίησης της θέρμανσης και του κλιματισμού.