Ερντογάν: Η Ευρώπη θερίζει αυτά που έσπειρε

Ερντογάν: Η Ευρώπη θερίζει αυτά που έσπειρε
Τρίτη, 06/09/2022 - 13:15

Στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, απέδωσε την ενεργειακή κρίση ο τούρκος πρόεδρος Ρεπτέπ Ταγίπ Ερντογάν, υιοθετώντας τη θέση του Κρεμλίνου.

«Η Ευρώπη θερίζει αυτά που έσπειρε», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «η στάση της Ευρώπης απέναντι στον κ. Πούτιν και οι κυρώσεις τον οδήγησαν, είτε το θέλουμε είτε όχι, να πει: Αν κάνετε έτσι, θα κάνω αυτό», υποστήριξε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και τα όπλα που έχει στην κατοχή του, κατά πρώτο λόγο αυτά του φυσικού αερίου. Δεν το επιθυμούμε, όμως πιστεύω πως η Ευρώπη θα έχει σοβαρά προβλήματα αυτό το χειμώνα», πρόσθεσε ο Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία, από την πλευρά της, δεν θα έχει «τέτοια προβλήματα».

Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Μολονότι προμήθευσε στο Κίεβο μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την έναρξη της επίθεσής της στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου μια συμφωνία για εν μέρει πληρωμή σε ρούβλια για τις παραδόσεις ρωσικού αερίου στην Τουρκία. Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία θα επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις στην Τουρκία μέσω του αγωγού αερίου TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.

Το 2021 η Ρωσία εξασφάλισε περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας και 45% των αγορών της φυσικού αερίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/09/2022 - 13:24