Η Northern Lights των Total, Shell και Equinor συμφώνησε για διασυνοριακή μεταφορά και αποθήκευση CO2 με τη Yara

Η Northern Lights των Total, Shell και Equinor συμφώνησε για διασυνοριακή μεταφορά και αποθήκευση CO2 με τη Yara
Τετάρτη, 31/08/2022 - 07:56

Από τις αρχές του 2025, 800.000 τόνοι άνθρακα ετησίως θα συλλαμβάνονται, θα συμπιέζονται και θα υγροποιούνται στην Ολλανδία και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην τοποθεσία Northern Lights για να αποθηκευτούν.

Η συμφωνία είναι η πρώτη εμπορική συμφωνία που υπέγραψε η Northern Lights και η πρώτη εμπορική συμφωνία για τη διασυνοριακή μεταφορά και αποθήκευση CO2 που υπογράφεται οπουδήποτε στον κόσμο.

Η Northern Lights, μια κοινοπραξία που ανήκει στην Equinor, τη Shell και την Total Energies, υπέγραψε την πρώτη εμπορική συμφωνία στον κόσμο για τη διασυνοριακή μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα με τη Yara, μια μονάδα παραγωγής αμμωνίας και λιπασμάτων στην Ολλανδία.

Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου ONS 2022 στη Νορβηγία.

Από τις αρχές του 2025, 800.000 τόνοι άνθρακα ετησίως θα συλλαμβάνονται, θα συμπιέζονται και θα υγροποιούνται στην Ολλανδία και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην τοποθεσία Northern Lights για να αποθηκευτούν μόνιμα σε γεωλογικά στρώματα περίπου 2.600 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών του Oygarden, στη Νορβηγία.

Η συμφωνία αυτή, η πρώτη του είδους της παγκοσμίως, αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την απαλλαγή της βαριάς βιομηχανίας από τον άνθρακα στην Ευρώπη, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεθνή μεταφορά και αποθήκευση άνθρακα ως υπηρεσία. Θέτει ένα νέο πρότυπο για τις ευρωπαϊκές βιομηχανικές εταιρείες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν λύσεις του Northern Lights στο πλαίσιο των στρατηγικών τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

«Η ανάπτυξη υπηρεσιών μεταφοράς και αποθήκευσης CO2 είναι ζωτικής σημασίας για την απαλλαγή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τον άνθρακα: είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τη Yara ως τον πρώτο εμπορικό εταίρο του Northern Lights, ο οποίος θα συμβάλει στην υποστήριξη της στρατηγικής της για την απαλλαγή από τον άνθρακα», δήλωσε ο Patrick Pouyanne, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Total Energies.

«Η Total Energies στοχεύει να αναπτύξει μια ικανότητα αποθήκευσης CO2 άνω των 10 εκατομμυρίων τόνων ετησίως έως το 2030, τόσο για τις δικές της εγκαταστάσεις όσο και για τους πελάτες της, σύμφωνα με τη φιλοδοξία της να φτάσει στο καθαρό μηδέν έως το 2050, μαζί με την κοινωνία», πρόσθεσε.

Το έργο Northern Lights έχει σχεδιαστεί για να δώσει στις ευρωπαϊκές βιομηχανικές εταιρείες μια λύση για την ασφαλή και μόνιμη αποθήκευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο υπέδαφος.

Οι εγκαταστάσεις της Φάσης 1 έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε λειτουργία το 2024, με δυνατότητα διαχείρισης 1,5 εκατομμυρίου τόνων άνθρακα ετησίως.

Αρκετές βιομηχανίες έχουν δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες αυτές.

Ως εκ τούτου, θα αναπτυχθεί πρόσθετη δυναμικότητα για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης, έως και 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η Northern Lights ανήκει σε ίσα μερίδια στην TotalEnergies, την Equinor και τη Shell.