Η Μόσχα αυξάνει την πίεση στην ΕΕ – Κλείνει πάλι ο Nord Stream 1

Η Μόσχα αυξάνει την πίεση στην ΕΕ – Κλείνει πάλι ο Nord Stream 1
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 31/08/2022 - 07:16

Ο αγωγός θα σταματήσει να παρέχει – έστω και περιορισμένα – φυσικό αέριο από σήμερα Τετάρτη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Τη διακοπή για μια ακόμη φορά των ροών του αγωγού Nord Stream 1 αποφάσισε η ρωσική κυβέρνηση, φέρνοντας σε δυσχερέστερη θέση τις εξαρτώμενες από τον συγκεκριμένο αγωγό ευρωπαϊκές χώρες. Ο αγωγός θα σταματήσει να παρέχει – έστω και περιορισμένα – φυσικό αέριο από σήμερα Τετάρτη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Η επίσημη εκδοχή από την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης είναι η συντήρηση του αγωγού, ωστόσο για διάφορους λόγους ο αγωγός από την αρχή της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει περιορίσει ή και διακόψει τελείως την παροχή φυσικού αερίου και άλλες φορές αυτούς τους μήνες.

Σύμφωνα με το Reuters o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Τρίτη ότι τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία είναι το μόνο πράγμα που εμποδίζει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Από την άλλη πλευρά, η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας Agnes Pannier-Runacher αντέδρασε με σφοδρότητα μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter αφότου η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Engie έκανε γνωστό ότι θα λάβει λιγότερο φυσικό αέριο από την Gazprom από την Τρίτη λόγω μιας απροσδιόριστης συμβατικής διαφωνίας. Η Γαλλίδα υπουργός δήλωσε σχετικά: «Πολύ ξεκάθαρα η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολεμικό όπλο και πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο πλήρους διακοπής των προμηθειών».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Gazprom θα επανεκκινήσει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ είπε: «Υπάρχουν εγγυήσεις ότι, εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από κυρώσεις, τίποτα δεν εμποδίζει τις προμήθειες».

Επρόκειτο για μια απάντηση που είχε δύο ειδών αναγνώσεις. Η πρώτη ανάγνωση είναι η προφανής, σύμφωνα με την οποία ανταλλακτικά απαραίτητα για τη λειτουργία του αγωγού δυσκολεύονται να φτάσουν ή δεν φτάνουν ποτέ στην Ρωσία κι αυτό καθυστερεί τις επιδιορθώσεις σε τυχόν βλάβες. Η δεύτερη ανάγνωση είναι πως ο κ. Πεσκόφ με διπλωματική γλώσσα ξεκαθαρίζει πως όσο οι κυρώσεις του δυτικού κόσμου θα υφιστανταί, τόσο θα υπάρχουν συνέπειες και από την άλλη πλευρά.
Πάντως τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Χρηματιστήριο της Μόσχας εχθές, οι μετοχές της Gazprom αυξήθηκαν κατά 5,11% εν μέσω των αναφορών για την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.