Το πακέτο στήριξης των 280 δισ. ευρώ της Ευρώπης θα μπορούσε να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση

Το πακέτο στήριξης των 280 δισ. ευρώ της Ευρώπης θα μπορούσε να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση
Παρασκευή, 26/08/2022 - 07:25

«Αυτό είναι το σβήσιμο της φωτιάς με βενζίνη», δήλωσε στο Bloomberg η Τζοάνα Μακόβιακ-Παντέρα, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Forum Energii.

Τα κυβερνητικά πακέτα πολλών δισεκατομμυρίων της Ευρώπης για τη στήριξη των καταναλωτών εν μέσω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας θα μπορούσαν μόνο να εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να κάψουν τα κρατικά οικονομικά, καθώς οι προσπάθειες για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας θα μπορούσαν να κάνουν την ενεργειακή κρίση ακόμη χειρότερη, λένε αναλυτές στο Bloomberg.

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν μέχρι στιγμής υποσχεθεί συνολικά 280 δισεκατομμύρια ευρώ για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για τους καταναλωτές. Όμως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν στοχεύουν μόνο στους πιο ευάλωτους και ξοδεύουν πολλά σε μέτρα που μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μειώσεις των φόρων ή οι επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να αυξήσουν τη ζήτηση για ενέργεια αντί να την περιορίσουν, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να εξοικονομήσει κάθε μόριο και μεγαβάτ ενέργειας ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα που αναμένεται να είναι πολύ δύσκολος.

«Αυτό είναι το σβήσιμο της φωτιάς με βενζίνη», δήλωσε στο Bloomberg η Τζοάνα Μακόβιακ-Παντέρα, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Forum Energii με έδρα την Πολωνία.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον πάτο της κρίσης», πρόσθεσε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης ήταν γενναιόδωρο, αλλά οι λογαριασμοί αναμένεται τώρα να αυξηθούν πολύ περισσότερο, ανέφερε το Institute for Government σε έκθεσή του αυτό το μήνα.

«Μέχρι στιγμής η στήριξη επικεντρώνεται όλη στο χειμώνα 2022/23, αλλά οι τρέχουσες προβλέψεις είναι ότι οι τιμές της ενέργειας θα είναι εξίσου υψηλές, αν όχι υψηλότερες, το επόμενο έτος. Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι έτοιμος να παράσχει και πάλι περαιτέρω στήριξη», σύμφωνα με την έκθεση των Όλι Μπάρτρουμ, Τόμας Πόουπ και Τζέμα Τέτλοου.

Ο συμψηφισμός του ίδιου ποσοστού των λογαριασμών του επόμενου έτους θα κόστιζε περίπου 106 δισεκατομμύρια δολάρια (90 δισεκατομμύρια λίρες), σημειώνει το Institute for Government.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η EDF, η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας που δραστηριοποιείται και στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε ότι τα μισά βρετανικά νοικοκυριά μπορεί να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια λόγω της αδυσώπητης αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν σε νέα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, αφού η ρωσική Gazprom δήλωσε την Παρασκευή ότι θα σταματήσει όλες τις παραδόσεις μέσω του Nord Stream στη Γερμανία για τρεις ημέρες, εγείροντας νέες ανησυχίες ότι η παροχή μέσω του αγωγού θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω ή να διακοπεί εντελώς μετά την τριήμερη μη προγραμματισμένη συντήρηση στα τέλη Αυγούστου.

Η τιμή αναφοράς της ενέργειας στην Ευρώπη διαπραγματεύεται τώρα στο ισοδύναμο του αργού πετρελαίου των 1.101 δολαρίων το βαρέλι, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου αναφοράς θα ήταν 518 δολάρια ανά βαρέλι αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg.