Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει διακοπές ρεύματος αυτό το χειμώνα

Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει διακοπές ρεύματος αυτό το χειμώνα
Τετάρτη, 10/08/2022 - 06:31

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή στενότητα αυτόν τον χειμώνα, αφού η Νορβηγία δήλωσε ότι θα περιορίσει την ποσότητα ενέργειας που εξάγει.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να έχει έλλειψη φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα, με αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές ρεύματος, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg που γνωρίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης - ακόμη και με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε λειτουργία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το «εύλογο χειρότερο σενάριο», σχεδιάζει εξαιρετικά κρύο καιρό, γεγονός που καθιστά αναγκαία τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία θα περιλαμβάνουν οργανωμένες διακοπές ρεύματος για τέσσερις ημέρες τον ερχόμενο Ιανουάριο. Παρόλο που αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο του Ηνωμένου Βασιλείου, το λογικό σενάριο της χειρότερης περίπτωσης φωτίζει την αυξανόμενη ανησυχία στην Ευρώπη για το τι θα αντιμετωπίσει αν μπει στο χειμώνα χωρίς να έχει επιτύχει τους στόχους της για την αποθήκευση φυσικού αερίου που θα την οδηγήσουν.

Οι διακοπές ρεύματος θα μπορούσαν να συμβούν ακριβώς τη στιγμή που το ανώτατο όριο των προεπιλεγμένων ενεργειακών τιμολογίων στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά για πρώτη φορά τα 4.860 δολάρια - υπερδιπλάσιο από ό,τι είναι τώρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του, ο διαχειριστής δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι υπεύθυνος για την κατεύθυνση των ροών φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υπερισχύσει προσωρινά των εμπορικών συμφωνιών. Στη συνέχεια, οι προμήθειες φυσικού αερίου θα σταματούσαν να ρέουν στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας και των νοικοκυριών.

Η πρώτη γραμμή άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της έλλειψης προμηθειών φυσικού αερίου είναι η διοχέτευση φυσικού αερίου από άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν πιθανές ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα, καθώς η Ρωσία περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου σε μια εποχή που η ΕΕ προσπαθεί να αναπληρώσει τις αποθήκες φυσικού αερίου της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή στενότητα αυτόν τον χειμώνα, αφού η Νορβηγία δήλωσε ότι θα περιορίσει την ποσότητα ενέργειας που εξάγει. Η Νορβηγία τροφοδοτεί επί του παρόντος το Ηνωμένο Βασίλειο με ηλεκτρική ενέργεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει επίσης ηλεκτρική ενέργεια από τη Γαλλία, η οποία παράγεται κυρίως από πυρηνική ενέργεια - αλλά μόνο οι μισοί από τους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας παράγουν ενέργεια αυτή τη στιγμή, με τους άλλους μισούς να είναι επί του παρόντος εκτός λειτουργίας για επισκευή, σύμφωνα με το Bloomberg.