Γερμανία: «Χτύπημα» 260 δισ. ευρώ από την ενεργειακή κρίση

Γερμανία: «Χτύπημα» 260 δισ. ευρώ από την ενεργειακή κρίση
Τετάρτη, 10/08/2022 - 06:27

Η οικονομία της Γερμανίας αντιμετωπίζει πλήγμα 260 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται.

Η οικονομία της Γερμανίας θα χάσει πάνω από 260 δισ. ευρώ σε προστιθέμενη αξία μέχρι το τέλος της δεκαετίας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στα ύψη - γεγονός που αποκαλύπτει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας της χώρας.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών για την Απασχόληση (IAB), το προσαρμοσμένο σε τιμές ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας θα είναι κατά 1,7% χαμηλότερο το επόμενο έτος σε σύγκριση με τις προσδοκίες για μια ειρηνική Ευρώπη.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι θα απασχοληθούν περίπου 240.000 λιγότεροι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα, χωρίς αύξηση των επιπέδων απασχόλησης μέχρι τουλάχιστον το 2026.

Σε αυτό το σημείο, τα οικονομικά μέτρα θα αρχίσουν σταδιακά να αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις και θα οδηγήσουν σε ένα πλεονέκτημα περίπου 60.000 απασχολούμενων μέχρι το 2030.

Ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους θα είναι ο κλάδος της φιλοξενίας, ο οποίος έχει ήδη πληγεί σκληρά από την πανδημία και είναι πιθανό να νιώσει το τσίμπημα της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Οι τομείς έντασης ενέργειας, όπως η χημική βιομηχανία και η παραγωγή μετάλλων, είναι επίσης ιδιαίτερα πιθανό να πληγούν σε μεγάλο βαθμό, με τη χώρα να έχει ήδη ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο και τις πόλεις να κάνουν δελτίο ενέργειας.

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επεκτείνεται στα τρόφιμα

Η έκθεση προβλέπει επίσης τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Ρωσία θα κλείσει πλήρως τις βρύσες στην Ευρώπη και θα στερήσει από την ήπειρο το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το IAB, εάν οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευθεί κατά 160%, διπλασιαστούν και πάλι, η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας το 2023 θα ήταν σχεδόν 4% χαμηλότερη από ό,τι θα ήταν χωρίς τον πόλεμο.

Αυτό θα σήμαινε ότι 660.000 λιγότεροι άνθρωποι θα απασχολούνταν μετά από τρία χρόνια και ακόμη 60.000 λιγότεροι το 2030.