Οι G7 εξετάζουν τις επιλογές για τον περιορισμό των κερδών της Ρωσίας από την πώληση πετρελαίου

Οι G7 εξετάζουν τις επιλογές για τον περιορισμό των κερδών της Ρωσίας από την πώληση πετρελαίου
Τετάρτη, 03/08/2022 - 08:25

Η ομάδα των 7 πλουσιότερων χωρών (G7) θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εμποδίσει τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου, μεταξύ άλλων επιλογών, για να στερήσει από τη Μόσχα τα έσοδα από την εισβολή της στην Ουκρανία, εκτός εάν υπακούσει σε ένα ανώτατο όριο τιμών.

Στην κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Βρετανία, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 ανέφεραν ότι εξετάζουν «μια συνολική απαγόρευση όλων των υπηρεσιών που επιτρέπουν τη μεταφορά ρωσικού θαλάσσιου αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός εάν το πετρέλαιο αγοραστεί σε ή κάτω από μια τιμή που θα συμφωνηθεί σε διαβούλευση με τους διεθνείς εταίρους».

Ολόκληρη η κοινή δήλωση των Υπουργών των G7

«Εμείς, οι Υπουργοί Εξωτερικών του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε σταθεροί στην καταδίκη μας του βάναυσου, απρόκλητου, αδικαιολόγητου και παράνομου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Καταδικάζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε τις συνεχείς προσπάθειες της Ρωσίας να επανασχεδιάσει τα σύνορα με τη βία. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως σοβαρή παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και υπονομεύει σοβαρά το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες. Επαναλαμβάνουμε την απαίτησή μας από τη Ρωσία να θέσει τέρμα σε αυτόν τον πόλεμο επιλογής, να παύσει αμέσως και άνευ όρων όλες τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρο το έδαφος της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Καταδικάζουμε περαιτέρω τις ρωσικές προσπάθειες να θέσει ως όπλο τις ενεργειακές της εξαγωγές και να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως εργαλείο γεωπολιτικού καταναγκασμού. Ως εκ τούτου, η Ρωσία δεν αποτελεί αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας. Θα ενεργήσουμε με αλληλεγγύη και στενό συντονισμό για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο των διαταραχών του εφοδιασμού στις οικονομίες και τους πολίτες παγκοσμίως και στις χώρες μας, ιδίως για να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα εκμεταλλευτεί τη θέση της ως παραγωγός ενέργειας για να επωφεληθεί από την επιθετικότητά της εις βάρος των ευάλωτων χωρών. Θα βασιστούμε στις πρόσφατες ενέργειές μας για να διασφαλίσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό, να σταθεροποιήσουμε τις αγορές και να μετριάσουμε τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας που οφείλονται στις ενέργειες της Ρωσίας και στις έκτακτες συνθήκες της αγοράς. Αυτό περιλαμβάνει τις προσπάθειές μας να μειώσουμε τη ζήτησή μας για ρωσική ενέργεια και την υποστήριξή μας στις εθελοντικές συλλογικές δράσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαφοροποίηση της ενέργειας και των πόρων και προωθούμε ανταγωνιστικές, αξιόπιστες και οικονομικά προσιτές αγορές ενέργειας που είναι διαφανείς και τηρούν υψηλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πρότυπα διακυβέρνησης. Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας για μια φιλόδοξη και επιταχυνόμενη παγκόσμια μετάβαση σε καθαρή ενέργεια με στόχο το καθαρό μηδέν έως το 2050, σύμφωνα με το όριο θέρμανσης 1,5°C και την εφαρμογή του Συμφώνου της Γλασκώβης για το κλίμα. Αυτό είναι ουσιώδες για την επίτευξη των κοινών μας στόχων για το κλίμα, την ασφάλεια και την οικονομική ανάκαμψη. Όσο πιο γρήγορα επιτύχουμε αυτή τη μετάβαση, τόσο πιο ασφαλείς θα είναι οι κοινωνίες μας.

Συνεχίζουμε να διερευνούμε περαιτέρω μέτρα για να εμποδίσουμε τη Ρωσία να επωφεληθεί από τον επιθετικό της πόλεμο και να περιορίσουμε τη δυνατότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο. Καθώς αποσύρουμε σταδιακά τη ρωσική ενέργεια από τις εγχώριες αγορές μας, θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε λύσεις που θα μειώνουν τα ρωσικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, θα υποστηρίζουν τη σταθερότητα στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές και θα ελαχιστοποιούν τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Παραμένουμε αποφασισμένοι να εξετάσουμε μια σειρά προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών για μια συνολική απαγόρευση όλων των υπηρεσιών που επιτρέπουν τη μεταφορά ρωσικού θαλάσσιου αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός εάν το πετρέλαιο αγοράζεται σε τιμή ή κάτω από την τιμή που θα συμφωνηθεί σε διαβούλευση με τους διεθνείς εταίρους. Κατά την εξέταση αυτής και άλλων επιλογών, θα εξετάσουμε επίσης μηχανισμούς μετριασμού παράλληλα με τα περιοριστικά μας μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι οι πιο ευάλωτες και επηρεαζόμενες χώρες θα διατηρήσουν την πρόσβαση στις αγορές ενέργειας, μεταξύ άλλων και από τη Ρωσία.

Θα μειώσουμε περαιτέρω την εξάρτησή μας από τα μη στρατιωτικά πυρηνικά και τα συναφή αγαθά από τη Ρωσία και θα βοηθήσουμε τις χώρες που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τον εφοδιασμό τους. Σε όλες αυτές τις δράσεις, θα αλληλοϋποστηριζόμαστε και θα συντονίζουμε τις ενέργειές μας για να διατηρήσουμε την ενότητα της G7 και να ενισχύσουμε τη συλλογική μας ενεργειακή ασφάλεια και ανθεκτικότητα. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες των εταίρων με στόχο την αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και ανθεκτικότητας, εν μέσω της αυξημένης οπλοποίησης της ενέργειας από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με τους εταίρους σε όλο τον κόσμο για να καταστήσουμε την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση παγκόσμια προτεραιότητα.Παραμένουμε σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία και επιβεβαιώνουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας στη θαρραλέα υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και στον αγώνα τους για ένα ειρηνικό, ευημερούν και δημοκρατικό μέλλον».