Λετονία: η έκτη χώρα που η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο

Λετονία: η έκτη χώρα που η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο
Τρίτη, 02/08/2022 - 08:36

Την απόφαση να διακόψει το φυσικό αέριο και στη Λετονία ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο η Gazoprom, προβάλλοντας τον λόγο της παραβίασης των όρων προμήθειας που διέπουν τη συμφωνία Μόσχας και Ρίγας.

Έτσι η Λετονία γίνεται η έκτη χώρα που η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου μετά την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φιλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία. Οι χώρες αυτές αρνήθηκαν να πληρώσουν με ρούβλι όπως είχε ζητήσει ο Ρώσος Πρόεδρος,

Η διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου στη Ρίγα ερμηνεύεται από πολλούς αναλυτές στη Δύση μια ακόμη προσχηματική ενέργεια πολιτικής και ενεργειακής πίεσης. Σημειώνεται ότι η Gazpromαρνήθηκε όλο το Σαββατοκύριακο να διευκρινίσει ποιοι όροι παραβιάστηκαν.

Πάντως η Λετονία δεν θα έρθει αντιμέτωπη με κάποιο σοβαρό πρόβλημα, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Λετονό υφυπουργό Οικονομίας για θέματα ενεργειακής πολιτικής EdijsSaicans. «Δεν βλέπουμε σημαντικές επιπτώσεις από μια τέτοια κίνηση», δήλωσε. Υποστήριξε ότι η κίνηση της Gazprom δεν θα έχει συνέπειες, δεδομένου ότι η Λετονία έχει ήδη αποφασίσει να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Πέραν από τις ενεργειακές πιέσεις από τη Μόσχα, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η η ανακοίνωση της Gazprom ήρθε μια ημέρα αφότου η λετονική ενεργειακή εταιρεία LatvijasGaze δήλωσε ότι αγόραζε φυσικό αέριο από τη Ρωσία και πλήρωνε σε ευρώ και όχι σε ρούβλια που απαιτούνται κατά τις συναλλαγές με την Gazprom.

Η λετονική εταιρεία επισήμανε πως ο πάροχός της δεν είναι η Gazprom, αλλά άλλη ρωσική εταιρεία που παρέχει φυσικό αέριο, την οποία και δεν κατονόμασε επικαλούμενη το επιχειρηματικό απόρρητο.

Σε ότι αφορά στο ερώτημα για το νόμισμα που πληρώνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ το φυσικό αέριο από τη Μόσχα, η ΕΕ είχε επισημάνει πως τυχόν πληρωμές σε ρούβλια, ενώ δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα μπορούσε να θεωρηθεί κίνηση παραβίασης των δυτικών κυρώσεων.

Από τον Μάρτιο που ίδιος ο Πρόεδρος Πούτιν είχε ανακοινώσει τη μονομερή αλλαγή των απαιτήσεων της Ρωσίας από τις υπόλοιπες χώρες είχαν αμέσως σημειωθεί αντιδράσεις.

Η αργή αλλά σταθερή διακοπή των ροών φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τον περιορισμό των ροών στον NordStreamενισχύει τις ανησυχίες ότι εντός του χειμώνα κάποια στιγμή θα διακοπούν πλήρως οι ροές προς τις χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν στις κυρώσεις κατά τις Μόσχας.