Ρ. Χάμπεκ: Κίνδυνος για διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης

Ρ. Χάμπεκ: Κίνδυνος για διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης
Τετάρτη, 06/07/2022 - 09:45

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι πάροχοι ενέργειας, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στον κίνδυνο επιπτώσεων ντόμινο στις ενεργειακές αγορές, εάν επιδεινωθεί η κρίση του φυσικού αερίου.

Η Γερμανία βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, είπε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ μιλώντας σε εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο Βερολίνο, κάνοντας λόγο για περαιτέρω διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Χαρακτήρισε δε «συντριπτικό» τον φόβο που επικρατεί στην αγορά και στην κοινωνία για το μέλλον.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι πάροχοι ενέργειας, ο κ. Χάμπεκ υπογράμμισε: «Δεν θα επιτρέψουμε να έχουμε συστημικές επιπτώσεις στη γερμανική και στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, διότι τότε θα υπάρξουν φαινόμενα ντόμινο και θα επηρεαστούν άλλοι τομείς ή ακόμη και συνολικά η ασφάλεια του εφοδιασμού, από τη χρεοκοπία μίας εταιρίας», τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στις συζητήσεις για τη διάσωση της εταιρίας Uniper.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η αιτία των προβλημάτων είναι ο περιορισμός της ποσότητας φυσικού αερίου που διοχετεύεται στον αγωγό Nord Stream 1 από τη Ρωσία και δήλωσε: «Οι ποσότητες φυσικού αερίου που παραγγέλθηκαν από τη Ρωσία με σχετικά φθηνά συμβόλαια, κάποιες φορές δεν φτάνουν σε εμάς και οι συμβάσεις δεν εξυπηρετούνται, με αποτέλεσμα, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι συμβάσεις των παρόχων με τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τη βιομηχανία, να καθίσταται αναγκαία η προμήθεια φυσικού αερίου από άλλες αγορές, σε πολύ υψηλές τιμές. «Αυτό είναι το πρόβλημα. Οι εταιρίες μπορούν να αντέξουν για λίγο, αλλά όχι επ'αόριστον», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει για την ώρα οι αυξήσεις να επιβαρύνουν τους καταναλωτές, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος περιορισμού της αγοραστικής δύναμης. «Αυτά τα σενάρια όμως δεν είναι και νόμοι της φύσης», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάποια προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω ρυθμίσεων, παροχής δημόσιου χρήματος, κοινωνικών αποζημιώσεων και άλλων μέτρων.