Η Ρωσία κλείνει την κάνουλα - Άνοιξε ο δρόμος για εθνικοποίηση εταιρειών φυσικού αερίου στη Γερμανία

Η Ρωσία κλείνει την κάνουλα - Άνοιξε ο δρόμος για εθνικοποίηση εταιρειών φυσικού αερίου στη Γερμανία
Τετάρτη, 06/07/2022 - 08:37

Η ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal Europe -ο οποίος μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο- από την Πολωνία στη Γερμανία, σταμάτησε την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία από τον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού Gascade, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ροές εξόδου στο μετρητικό σημείο Mallnow στα γερμανικά σύνορα μειώθηκαν στο μηδέν, αφού νωρίτερα ήταν 2.190.136 κιλοβατώρες ανά ώρα (kWh/h).

Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου, η Gazprom θα κλείσει τις στρόφιγγες και στα δύο τμήματα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, προκειμένου να «πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες επισκευές», όπως λέει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος αγωγός που συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη θα αποκλειστεί για να πραγματοποιηθούν «δοκιμές μηχανικών εξαρτημάτων και συστημάτων αυτοματισμού». Για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου εντός του Ιουλίου έχει ήδη προειδοποιήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Άνοιξε ο δρόμος για εθνικοποίηση εταιρειών φυσικού αερίου στη Γερμανία

Εγκρίθηκαν τα έκτακτα μέτρα διάσωσης των εισαγωγέων φυσικού αερίου στη Γερμανία, τα οποία περιλαμβάνουν την απόκτηση μεριδίου από το Δημόσιο.

Όπως ανέφερε σχετικά ο υπουργός ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κάνουμε ότι μπορούμε για να διατηρήσουμε βασικές προμήθειες για τον επόμενο χειμώνα και να διατηρήσουμε εν λειτουργία τις ενεργειακές αγορές όσο το δυνατόν περισσότερο παρά τις υψηλές τιμές και τον αυξανόμενο κίνδυνο.

Παράλληλα τονίστηκε από την κυβέρνηση ότι οι όποιες παρεμβάσεις στην αγορά θα γίνουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μόνο με βάση αυστηρούς όρους.

Όλα αυτά ενώ επιχειρήσεις όπως η Uniper είναι πλέον εκτεθειμένες σε υψηλές ζημιές μετά την έντονη πτώση των ποσοτήτων ρωσικού αερίου που λαμβάνει η Γερμανία.