Κλείνει ένα ακόμα πυρηνικός σταθμός στη Βρετανία

Κλείνει ένα ακόμα πυρηνικός σταθμός στη Βρετανία
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 02/06/2022 - 07:00

Παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων, τελικά ο πυρηνικός σταθμός Hinkley Point B στο Somerset της Βρετανίας θα βάλει λουκέτο.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν έντονοι προβληματισμοί για το αν θα κλείσει ή θα πάρει παράταση λειτουργίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και υπό τον φόβο διακοπής ρεύματος στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Ωστόσο τελικά, όπως ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία διαχείρισής του πυρηνικού σταθμού, EDF Energy, προς τους εργαζόμενους, το αρχικό σχέδιο να κλείσει στο τέλος Ιουλίου θα τηρηθεί.

Η παράταση της διάρκειας ζωής του εργοστασίου ήταν μια επιλογή που διερευνούσαν οι αρμόδιοι Βρετανοί υπουργοί ως μέρος του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης για πιθανές ελλείψεις ενέργειας τους επόμενου μήνες, φέτος. Στο χειρότερο σενάριο 6 εκατομμύρια σπίτια θα αντιμετωπίσουν μερική διακοπή ρεύματος εάν η Μόσχα σταματήσει να στέλνει φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη τους ψυχρότερους μήνες.

Η κατάσταση αυτή, όπως σε όλον τον κόσμο, πιέζει τις τιμές στην αγορά ενέργειας προς τα πάνω. Συγκεκριμένα οι Βρετανοί που σχεδιάζουν μίνι αποδράσεις Σαββατοκύριακου κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες αυξήσεις τιμών στην αντλία πετρελαίου, αφού τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι οι μέσες τιμές της βενζίνης κινούνται πλέον σε νέα υψηλά ρεκόρ.

Η μέση τιμή της βενζίνης αυξάνεται από τη Δευτέρα, καθώς το αργό Brent εκτινάσσεται μετά την είδηση ότι η ΕΕ θα μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Οι υψηλότερες τιμές πρόκειται να συσσωρεύσουν περαιτέρω πίεση στις οικογένειες καθώς σχεδιάζουν διακοπές. Ήδη πολλοί και στη Βρετανία βρίσκονται αντιμέτωποι με φουσκωμένους λογαριασμούς στα Super Market, με ορισμένα προϊόντα να είναι περίπου 20% πιο ακριβά από ό,τι ήταν στην αρχή του έτους.

Ωστόσο αυτή η κατάσταση δεν έκαμψε τη βρετανική κυβέρνηση να κλείσει ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός την προγραμματισμένη από πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία στιγμή.

Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται σήμερα άμεσα από τη Ρωσία για λιγότερο από το 4 τοις εκατό του εφοδιασμού του σε φυσικό αέριο, τον χειμώνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από προμήθειες από τη Νορβηγία, καθώς και από εισαγωγές μέσω αγωγών από την Ολλανδία και το Βέλγιο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι αυτές οι εισαγωγές θα μπορούσαν να μειωθούν δραματικά ή να στεγνώσουν εντελώς σε περίπτωση που η Μόσχα σταματήσει τις εξαγωγές στην υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για το 40 τοις εκατό του φυσικού αερίου της. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, η Βρετανία εξαρτάται περιορισμένα από την Ρωσία, όμως θα ήταν κι αυτή ευάλωτη αν ξεκινήσει ένα ντόμινο εξελίξεων από τη Μόσχα μέχρι τις πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης.