ΡΑΑΕΥ: Διαβούλευση για την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς

ΡΑΑΕΥ: Διαβούλευση για την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς
Πέμπτη, 25/04/2024 - 10:29

Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ επί της εισήγησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς αναφορικά με τις Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες (Intraday Auctions – IDAs)

Εν όψει της επερχόμενης έναρξης λειτουργίας τον Ιούνιο του 2024 των Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών (IDAs) στο πλαίσιο της ενιαίας σύζευξης των ευρωπαϊκών αγορών σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2015/1222 της Επιτροπής (CACM), των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτού, καθώς και τον ν. 4425/2016, η ΡΑΑΕΥ θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση την εισήγηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ: 748/24.04.2024 – αριθ. πρωτ. ΡΑΑΕΥ I-372354 /24.04.2024) για την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς. Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις αφορούν στην ενσωμάτωση ειδικών προβλέψεων αναφορικά με τις Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις Συμπληρωματικές Περιφερειακές Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες. Ταυτόχρονα, η εισήγηση προβλέπει την παύση λειτουργίας των Τοπικών Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών, οι οποίες είχαν εφαρμογή σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης μετάπτωσης των Συμπληρωματικών Περιφερειακών Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών, και τροποποιήσεις αναφορικά με τη λειτουργία των Συμπληρωματικών Περιφερειακών Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών, εφαρμοστέων μόνο σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης μετάπτωσης των Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών.

Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΑΕΥ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η Αρχή θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.

Συνημμένα:

1. Επιστολή EΧΕ (I-372354)

2. Κατάλογος προτεινόμενων τροποποιήσεων Κανονισμού Λειτουργίας Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς

3. Σχέδιο του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς με μορφή παρακολούθησης αλλαγών

4. Σχέδιο Παραρτήματος Α (Ορισμοί) του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς με μορφή παρακολούθησης αλλαγών