Τιμολόγια ρεύματος: Η χονδρεμπορική τιμή δείχνει σημαντικές μειώσεις τον Μάρτιο

Τιμολόγια ρεύματος: Η χονδρεμπορική τιμή δείχνει σημαντικές μειώσεις τον Μάρτιο
Πέμπτη, 29/02/2024 - 06:51

Οι νέες χρεώσεις θα ανακοινωθούν αύριο από τους προμηθευτές με τις προσδοκίες για τιμολόγια με χρεώσεις κάτω των 10 λεπτών ανά κιλοβατώρα να είναι κάτι παραπάνω από ρεαλιστικές.

Σημαντικά μειωμένες τιμές στα πράσινα τιμολόγια θα πρέπει να περιμένουν οι καταναλωτές για τον Μάρτιο. Οι νέες χρεώσεις θα ανακοινωθούν αύριο από τους προμηθευτές με τις προσδοκίες για τιμολόγια με χρεώσεις κάτω των 10 λεπτών ανά κιλοβατώρα να είναι κάτι παραπάνω από ρεαλιστικές.

Η συγκυρία στο ενεργειακό τοπίο που έχει διαμορφωθεί από τις αρχές του χρόνου είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή με την τιμή του φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα, τις αποθήκες της ΕΕ γεμάτες περισσότερο από κάθε άλλη φορά και τις καιρικές συνθήκες ευνοϊκές. Με όλους αυτούς τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές του ηλεκτρισμού η χονδρεμπορική αγορά κινείται καθοδικά όπως και οι χρεώσεις για τους καταναλωτές στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από την 1η Ιανουάριου με το νέο καθεστώς στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ετσι, το κόστος της ενέργειας από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2024 το κόστος ενέργειας έχει μειωθεί σχεδόν κατά 30%. Με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) διαμορφώθηκε στα 73,61 ευρώ ανά MWh τον Φεβρουάριο από 93,02 ευρώ που ήταν το Ιανουάριο και 102,20 ευρώ ανά MWh τον Δεκέμβριο του 2023.

Για σήμερα Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου η χονδρεμπορική τιμή μειώθηκε κατά 8,03% και διαμορφώθηκε στα 71,08 ευρώ/MWh με χαμηλό 24ωρου στα 54,55 ευρώ/MWh και υψηλό στα 86,95 ευρώ/MWh. Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κυριαρχούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με ποσοστό 43,5%. Οι εισαγωγές ανέρχονται σε 24,6%, το φυσικό αέριο σε 23,8%, τα υδροηλεκτρικά σε 4,1% και ο λιγνίτης με 0,2%.

Η ουσία είναι ότι τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο η ΤΕΑ ήταν χαμηλότερη κατά 20,86% γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερες χρεώσεις στο πράσινο τιμολόγιο, καθώς η ΤΕΑ καθορίζει την τιμή του. Σημειώνεται ότι στο πράσινο ειδικό τιμολόγιο, η τελική τιμή προμήθειας πρέπει να ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης. Επιπλέον μπορεί να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας, ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις. Από τις βασικότερες καινοτομίες του είναι πως στο λογαριασμό κατανάλωσης, ο πάροχος αποτυπώνει ενιαία -μετά τον υπολογισμό τυχόν εκπτώσεων- την τελική τιμή προμήθειας σε €/MWh ανά μήνα τιμολόγησης. Η βασική τιμή προμήθειας θα παραμένει σταθερή, κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες, ενώ η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα, κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των παρόχων και ενημέρωσης με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που θα ακολουθεί την τροποποίηση.

Yπενθυμίζεται ότι οι χρεώσεις μετά και τις εκπτώσεις που εφαρμόζουν ορισμένες εταιρείες (με προϋπόθεση τη συνέπεια στην πληρωμή ή και την εξόφληση του λογαριασμού με πάγια εντολή) διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο ως εξής:

  • ELPEDISON 11 λεπτά/KWh
  • ΕΛΙΝΟΙΛ 11,798 λεπτά/KWh
  • NRG 12,453 λεπτά/KWh
  • Volton 12 λεπτά/KWh
  • ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 12,688 σεντς ανά κιλοβατώρα
  • ΔΕΗ 12,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (10,32 σεντς το νυχτερινό) και 13,76 για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα
  • Volterra 13,5 σεντς ανά κιλοβατώρα
  • Ήρων 13,924 σεντς ανά κιλοβατώρα
  • Solar Energy 13,975 σεντς ανά κιλοβατώρα
  • Protergia 14 σεντς ανά κιλοβατώρα
  • Ζενίθ 14,468 σεντς ανά κιλοβατώρα
  • We Energy 14,55 σεντς ανά κιλοβατώρα
  • Elpedison 14,65 σεντς ανά κιλοβατώρα
  • OTE Estate 17,82 σεντς ανά κιλοβατώρα