Τα επόμενα βήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Τα επόμενα βήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Τετάρτη, 21/02/2024 - 06:38

Το εμβληματικό έργο ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας το 2020 και θα μπει σε πλήρη λειτουργία το 2025.

Εντός του μήνα αναμένεται να ανοίξει το «Virtual Data Room» σε σχέση με την παραχώρηση του 20% της «Αριάδνης Interconnection», ενώ μέχρι το πρώτο τρίμηνο θα υπάρξουν και οι δεσμευτικές προσφορές. Τέσσερις εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και συγκεκριμένα η κοινοπραξία της Macquarie Super Core Infrastructure Fund SCSp και Phaethon Holdings Single Member S/A, η Γεκ Τερνα, η Terna SpA και η StateGrid International Development Belgium Limited.

Το εμβληματικό έργο ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας το 2020 και θα μπει σε πλήρη λειτουργία το 2025. Να σημειωθεί πως αναμένεται η εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων στη Δαμάστα. Παράλληλα, πραγματοποιούνται οι εργασίες για την εγκατάσταση του κρίσιμου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Την προηγούμενη χρονιά ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και προστασία των υποβρύχιων καλωδίων υπερύψηλής τάσης σε όλο το μήκος της διαδρομής των 336 χλμ. από την Αττική έως την Κρήτη.

Όπως δήλωσε στο πρόσφατο παρελθόν, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή κ. Μάνος Μανουσάκης «ήδη από την ηλέκτριση της λεγόμενης “μικρής” διασύνδεσης με την Πελοπόννησο το επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών ηλεκτροδότησης έχει βελτιωθεί σημαντικά. Συμβατικές μονάδες κλείνουν και θα κλείσουν ακόμα περισσότερες με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης που θα ξεκλειδώσει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη».