Έρχονται τα φτηνότερα τιμολόγια ρεύματος Μαρτίου - Στο επίκεντρο τα μπλε τιμολόγια

Έρχονται τα φτηνότερα τιμολόγια ρεύματος Μαρτίου - Στο επίκεντρο τα μπλε τιμολόγια
Τετάρτη, 21/02/2024 - 06:32

Τα μπλε τιμολόγια, αποτελούν πεδίο ισχυρού ανταγωνισμού πλέον μετά τις νέες παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ευελιξία που δίνεται όσον αφορά τη διάρκεια.

Ανοδικά κινείται η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς το «πράσινο φρένο» των ΑΠΕ, στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Τις τελευταίες ημέρες η πτώση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών στο μείγμα με την κυριαρχία των μονάδων φυσικού αερίου κρατά την χονδρεμπορική τιμή πέριξ των 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα περιορίζοντας τις προσδοκίες των καταναλωτών για μεγάλες μειώσεις στις τιμές τους ρεύματος.

Παρά το γεγονός ότι για σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας μειώθηκε οριακά κατά 0,56% και διαμορφώθηκε στα 81,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από τις 19 Φεβρουαρίου η τιμή παραμένει σε επίπεδα οριακά σε επίπεδα άνω των 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κάνοντας μάλιστα ένα άλμα συνολικής ανόδου 22% σε δύο ημέρες όταν από την Κυριακή που η τιμή ήταν στα 66,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυξήθηκε στα 80,98 τη Δευτέρα και 81,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για σήμερα η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 122,00 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 53,01 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 312,60 γιγαβατώρες. Την κυριαρχία στο ενεργειακό μείγμα είχε το φυσικό αέριο με 40,5%, ακολουθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με 24,8%, οι εισαγωγές με 22,3%, ο λιγνίτης με μερίδιο 5,8%, και τα υδροηλεκτρικά με 3,9%.

Αλλά και χθες Τρίτη το μερίδιο των μονάδων φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή κυριαρχούσε και πάλι με 40,78% ενώ οι ΑΠΕ περιορίστηκαν στο 20,34%.
Η συνεισφορά των ΑΠΕ είναι καθοριστική για την πτωτική πορεία των τιμών. Μέσα στον Φεβρουάριο οι ΑΠΕ έκαναν άλματα στην παραγωγή ενέργειας. Στις 11 Φεβρουαρίου η τιμή χρέωσης της μεγαβατώρας έπεσε στα 49 ευρώ χάρη στις ΑΠΕ που έδωσαν σε μία ημέρα 99.175 MWh όταν οι μονάδες φυσικού αερίου έδωσαν 24.412 MWh. Η παρουσία της πράσινης ενέργειας στην παραγωγή έριξε στα 54,20 ευρώ τη χρονδρική τιμη ηλεκτρισμού και στις 15 Φεβρουαρίου και παρά το γεγονός ότι σημέρα διαμορφώνεται άνω των 80 ευρώ, οι συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος τον Μάρτιο.

Έρχονται μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος Μαρτίου

Αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή στο επόμενο δεκαήμερο η αγορά προεξοφλεί χαμηλότερες χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος τον Μάρτιο. Σε αυτό άλλωστε συνηγορεί και ο οξύς ανταγωνισμός των εταιρειών, όπου μετά το πρώτο προϊόν μπλε τιμολόγιο εξάμηνης διάρκειας με τιμή κιλοβατώρας 0,97 λεπτά που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα η Protergia, αναμένονται και νέες δυναμικές κινήσεις άλλων προμηθευτών σε αυτήν την κατεύθυνση.

Εξάλλου, τα μπλε τιμολόγια, αποτελούν πεδίο ισχυρού ανταγωνισμού πλέον μετά τις νέες παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ευελιξία που δίνεται όσον αφορά τη διάρκεια. Και αυτό γιατί προσφέρουν σταθερότητα στους καταναλωτές που δεν παρακολουθούν στενά την αγορά ή δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τις κινήσεις που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των τιμών, τόσο στη χονδρεμπορική, όσο και στη λιανική.

Σημαντική συμμετοχή, πάντως στην υποχώρηση της τιμής ανά μεγαβατώρα έχει και το φυσικό αέριο που βρίσκεται σταθερά κάτω από τα 25 ευρώ όταν τους τελευταίους τρεις μήνες κινούνταν στην περιοχή των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χθες η τιμή του TTF στην ολλανδική αγορά για τις παραδόσεις Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 24,16 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 1,96%.

Εξάλλου, όπως είναι γνωστό εκλείπει πλέον και άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την τιμή του ηλεκτρισμού και αφορά στην κατάργηση του τέλους 5% επί του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή. Η άρση της επιβάρυνσης αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της τιμής ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά, πράγμα που, αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική ανατροπή στις διεθνείς τιμές, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση τιμών στα τιμολόγια λιανικής του Μαρτίου