Saudi Greek Interconnection SA: Συστάθηκε η νέα εταιρεία για το επόμενη βήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Σαουδική Αραβία

Saudi Greek Interconnection SA: Συστάθηκε η νέα εταιρεία για το επόμενη βήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Σαουδική Αραβία
Τρίτη, 06/02/2024 - 06:52

Στην κοινή εταιρεία, με την επωνυμία Saudi Greek Interconnection SA και η οποία έχει μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ, μετέχουν οι δύο εταιρείες με ποσοστό 50% η κάθε μία.

Στη σύσταση κοινής εταιρείας προχώρησαν χθες ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid S.A- Saudi Electricity Company, δηλαδή ο Διαχειριστής του δικτύου της Σαουδικής Αραβίας και η οποία θα αναλάβει να εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας.

Στην κοινή εταιρεία, με την επωνυμία Saudi Greek Interconnection SA και η οποία έχει μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ, μετέχουν οι δύο εταιρείες με ποσοστό 50% η κάθε μία.

Διευθύνων σύμβουλος είναι ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, πρόεδρος ο Alsaadi Walleed και μέλη οι Παναγιώτης Μιχαλόπουλος και Προκόπης Μαυρωνάς εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ και εκ μέρους της Σαουδαραβικής εταιρίας οι Almuhaiza Abdulaziz, ο οποίος είναι και οικονομικός διευθυντής της νέας εταιρείας.

Όπως προβλέπεται στο καταστατικό της εταιρείας που αναρτήθηκε χθες στο ΓΕΜΗ σκοπός της είναι η εκπόνηση της συνολικής μελέτης αλλά και επί μέρους μελετών εμπορικής βιωσιμότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας με καλωδίου HVDC. Επίσης στο καταστατικό της εταιρείας προβλέπεται ότι σκοπός της είναι «η διενέργεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας και συναφούς πράξης και ενέργειας για την εκτέλεση του έργου».

Προβλέπεται ακόμη για την επίτευξη του σκοπού της η εταιρεία δύναται να συνεργάζεται με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην Ελλάδα ή / και το εξωτερικό και να συνάπτει συμφωνίες ή συμβάσεις κάθε είδους. Η διάρκεια ζωής της εταιρίας έχει οριστεί πενταετής δηλαδή έως τον Φεβρουάριο του 2029.

Με βάση το καταστατικό της η Γενική Συνέλευση συνέρχεται υποχρεωτικά στην έδρα της εταιρείας ή στην περιφέρεια άλλου δήμου εντός της περιφέρειας της έδρας της Saudi Greek Interconnection SA. Η Γενική Συνέλευση, ωστόσο, μπορεί να συνεδριάζει οπουδήποτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, εφόσον στη Συνέλευση παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται μέτοχοι που εκπροσωπούν το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου και δεν αντιλέγει κανείς στην πραγματοποίηση της συνεδρίασης και τη λήψη αποφάσεων.

Η σύσταση της κοινής εταιρείας με έδρα την Αθήνα

Πρέπει να σημειωθεί ότι η σύσταση της κοινής εταιρίας μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της σαουδαραβικής National Grid S.A έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας μετόχων που είχε υπογραφεί μεταξύ των δυο, τον περασμένο Σεπτέμβριο με απώτερο στόχο για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας. Η συμφωνία των μετόχων είχε υπογραφεί στο περιθώριο των συζητήσεων που είχε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, με τον βοηθό υπουργό Ενέργειας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, υπεύθυνο για θέματα Ηλεκτρισμού, Nasser Hadi Al- Qahtani.

Η σύσταση της κοινής εταιρείας με έδρα την Αθήνα αποτελεί κομβικής σημασίας εξέλιξη στο πλαίσιο της προσπάθειας, για τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού διαδρόμου μεταξύ Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης που θα περιλαμβάνει αγωγούς και δίκτυα για ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο. Στο διάδρομο αυτό η Σαουδική Αραβία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και η χώρα μας , επιδιώκει να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο.

Η σύμπραξη των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας έρχεται σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022 και των συνομιλιών που είχε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Συμφωνητικό (MoU) που είχε υπογραφεί τότε για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα πεδία έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της Saudi Greek Interconnection, που αποτελεί, ουσιαστικά, το πρώτο πεδίο εξειδίκευσης της συνεργασίας αυτής.

Η συμφωνία με τη National Grid εντάσσεται στη στρατηγική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του ΑΔΜΗΕ να συμμετάσχουν, ενεργά, στην υλοποίηση των μεγάλων ενεργειακών διαδρόμων για τη μεταφορά προς την Ευρώπη καθαρής ενέργειας από τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.