Τιμολόγια ρεύματος: Τα τρία σημεία πριν την επιλογή

Τιμολόγια ρεύματος: Τα τρία σημεία πριν την επιλογή
Πέμπτη, 11/01/2024 - 14:41

Τι πρέπει να κοιτάξετε πριν αποφασίσετε ποιο τιμολόγιο ρεύματος συμφέρει.

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος ανακοινώθηκαν και οι καταναλωτές βρίσκονται ακόμη σε φάση αναμονής για τις εξελίξεις, ενώ περιμένουν τις τιμές Φεβρουαρίου για να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Στα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος Τύπου του Ινστιτούτου Καταναλωτών (Νέο ΙΝΚΑ) μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ειδικότερα, για την επανεκκίνηση στην αγορά ρεύματος το 2024 με τα «χρωματιστά» τιμολόγια είπε τα εξής: «Όσον αφορά τα οικιακά τιμολόγια, κατανάλωσης έως 500 κιλοβατώρες για τον Ιανουάριο του 2024, έχουμε μια πρώτη εικόνα. Σαφώς είναι πιο φτηνά τα κίτρινα τιμολόγια διαφόρων εταιρειών (κυμαινόμενα), τα πράσινα στα οποία το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών έχει υποπέσει αυτόματα, τα μπλέ έχουν μία προσφορά από εταιρείες και είναι 14,9 σεντς η κιλοβατώρα το πιο φθηνό και μπορεί να φθάσει στα 16 και στα 17 σεντς».

Ωστόσο, ο Παναγιώτης Γεωργιάδης συμβούλεψε: «Θα πρέπει ο καταναλωτής να συνυπολογήσει ως βασικό κριτήριο για το πού θα επιλέξει – Τι κατανάλωση κάνει, το πάγιο, εάν κάνει χρήση νυχτερινής κατανάλωσης».

Όπως φαίνεται οι διαφορές που προκύπτουν στους μηνιαίους λογαριασμούς είναι της τάξεως των 20-30 ευρώ το μήνα για τις μεσαίες καταναλώσεις, ενώ προφανώς για τις μεγάλες καταναλώσεις οι διαφορές είναι μεγαλύτερες.

Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό με μηναία κατανάλωση 500 κιλοβατώρες: Αν βρίσκεται στον φτηνότερο πάροχο και στο πράσινο τιμολόγιο θα πληρώσει μόνο για ρεύμα περίπου 68 - 70 ευρώ το μήνα. Αν βρίσκεται στον ακριβότερο πάροχο, τότε θα πληρώσει περίπου 90 ευρώ. Δηλαδή μια διαφορά 20 ευρώ το μήνα.

Ένα νοικοκυριό που έχει μεγάλη κατανάλωση και χρησιμοποιεί το ρεύμα για θέρμανση του σπιτιού και καταναλώσει 800 κιλοβατώρες το μήνα: Θα πληρώσει περίπου 113 ευρώ το μήνα αν βρίσκεται στον φθηνότερο πάροχο (μόνο για ρεύμα) και 136 ευρώ αν βρίσκεται στον ακριβότερο πάροχο στο πράσινο τιμολόγιο Ιανουαρίου.

Άρα τα νοικοκυριά δεν έχουν παρά να κάνουν τους σχετικούς υπολογισμούς ανάλογα με την κατανάλωση που έχουν. Στον εκκαθαριστικό λογαριασμό αναφέρονται οι κιλοβατώρες του 4μηνου, ενώ στον πίνακα της ΡΑΕ μπορούν να δουν τις τιμές για όλους τους παρόχους.