Στην αναμονή για το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ η βιομηχανία

Στην αναμονή για το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ η βιομηχανία
Δευτέρα, 08/01/2024 - 06:50

Ακόμη δεν έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος -Ενέργειας οι οριστικές αποφάσεις υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για το έτος 2021.

Την ώρα που η ΡΑΑΕΥ αποφασίζει να διατηρήσει σταθερή στα 17 ευρώ/MWh και για το 2024 τη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του ειδικού τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που καταβάλει το σύνολο των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, βιομηχανίες βρίσκονται στην αναμονή για την εκκαθάριση του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ παλαιότερων ετών.

Και αυτό, διότι ακόμη δεν έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος -Ενέργειας οι οριστικές αποφάσεις υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για το έτος 2021, ενώ σύμφωνα με εκπροσώπους της βιομηχανίας παραμένουν μια σειρά από ρυθμιστικά ζητήματα που εμποδίζουν τον ΔΑΠΕΕΠ να προχωρήσει στην εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για το 2022.

Κάτι, που αναφέρεται και στο σκεπτικό της πρόσφατης απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής για τη διατήρηση της χρέωσης στα 17 ευρώ/MWh, όπου τονίζεται ότι δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι οριστικές αποφάσεις υπαγωγής σε καθεστώς μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2021 και 2022. Επιπλέον για το 2023 ο ΔΑΠΕΕΠ όφειλε να έχει διαθέσιμη την εφαρμογή υποβολής αιτήσεων τον Οκτώβριο του 2022 και για διάστημα ενός μήνα ωστόσο όπως αναφέρεται «δεν έχει εισέτι καταστεί διαθέσιμη η διαδικτυακή εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής σε Καθεστώς Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για το έτος 2023».

Εξαιτίας αυτών των ρυθμιστικών και διαδικαστικών εμποδίων όλα τα έτη από το 2020 και μετά, οι επιλέξιμες βιομηχανίες της Μέσης Τάσης, όπως επισημαινουν παράγοντες της αγοράς πληρώνουν ΕΤΜΕΑΡ 8,78ευρώ/MWh αντί των 2, 55 ευρώ/MWh που θα τους αναλογούσε κανονικά, με βάση τις αποφάσεις για τις κατηγορίες των επιλέξιμων βιομηχανιών. Και την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιλέξιμοι καταναλωτές στη Μέση Τάση, κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, πληρώνουν για τα ίδια έτη μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ 8,78 ευρώ/MWh αντί των 17ευρώ/MWh.

Κάτι, που σημαίνει ότι έχει γίνει επέκταση στις επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρήσεων για το 2021 (κατηγορία Β6), χωρίς προηγούμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ- σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, μέχρι τις 31/12/23, οπότε έληγε η σχετική προθεσμία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν είχε κοινοποιήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν το νέο σχήμα για το ΕΤΜΕΑΡ, σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ. Παράλληλα σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το βιομηχανικό ΕΤΜΕΑΡ για το 2023, καθώς ο ΔΑΠΕΕΠ δεν κατέστησε διαθέσιμη την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων εντός του Οκτωβρίου 2022.

Στην περίπτωση που υπαχθούν όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι στο καθεστώς της μειωμένης χρέωσης, οι τελικές χρεοπιστώσεις για τα έτη 2019,2020 και 2021 υπολογίζονται στα 216,82 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βιομηχανίας.

Η επιστολή της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας

Το θέμα των νομοθετικών -ρυθμιστικών εμποδίων που αντιμετωπίζει ο ΔΑΠΕΕΠ και δεν προχωρά στην εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για το 2022 έχει θέσει και με πρόσφατη επιστολή της η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) σε επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη.

Στην ίδια επιστολή σημειώνει ότι οι νέες Κατευθυντήριες γραμμές CEEAG (2022/C80/01 par 403) προβλέπουν εκτός των άλλων και τη δυνατότητα επέκτασης της επιδότησης για μειωμένο ενιαίο ΕΤΜΕΑΡ +ΥΚΩ, όπως ήδη έχει εφαρμόσει η Γαλλία. Προβλέπεται δε και η υποχρέωση της Ελλάδας να επικαιροποιήσει το υφιστάμενο σχήμα ώστε να είναι συμβατό με τις νέες κατευθυντήριες.

Με βάση αυτό το δεδομένο η ΕΒΙΚΕΝ θέτει θέμα μείωσης και των ΥΚΩ για τη βιομηχανία επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη χρέωση παραμένει σταθερή παρά τα έργα διασυνδέσεων των Κυκλάδων και της Κρήτης και την προφανή σημαντική μείωση της χρήσης των καυσίμων στα νησιά, ενώ αντίθετα υπάρχει αυξανόμενη χρέωση δικτύου μεταφοράς.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί το νέο σχήμα που θα κοινοποιηθεί προς έγκριση στην Επιτροπή να αφορά πλέον μειωμένη ενοποιημένη χρέωση για ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ για τις επιλέξιμες βιομηχανίες, αφού δεν διαφαίνεται μείωση των ΥΚΩ όπως αναμενόταν.

Πάντως για το 2024 το ΕΤΜΕΑΡ διατηρείται σταθερό, καθώς η ΡΑΑΕΥ στην απόφασή της έκρινε ότι στην παρούσα μεταβατική περίοδο πρέπει να αποφευχθεί επιπλέον επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς εκφράζει επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ.

Μάλιστα η ΡΑΑΕΥ σχεδιάζει σειρά παρεμβάσεων αρχής γενομένης από την αύξηση στο 10% του ποσοστού των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων, την οποία θα εισηγηθεί στο Υπουργείο Ενέργειας. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό σήμερα είναι στο 3,8%, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων (78%), κατευθύνθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις των λογαριασμών του ρεύματος των τελικών καταναλωτών.