Μπλε τιμολόγιο ρεύματος: Οι τιμές ΔΕΗ, Elpedison

Μπλε τιμολόγιο ρεύματος: Οι τιμές ΔΕΗ, Elpedison
Τετάρτη, 20/12/2023 - 10:56

Ανοίγει ο ανταγωνισμός στο μπλε τιμολόγιο ρεύματος. Οι τιμές ΔΕΗ και Elpedison.

Το μπλε τιμολόγιο ρεύματος, δηλαδή η σταθερή χρέωση για όλο το χρόνο, μπαίνει στον ανταγωνισμό.

Με τιμή το 0,169 ευρώ/κιλοβατώρα, η Elpedison προσφέρει μπλε τιμολόγιο, σταθερής χρέωσης για ένα χρόνο στους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι το μπλε τιμολόγιο έχει ρήτρα αποχώρησης, που για το μπλε τιμολόγιο της Elpedison, είναι 10 ευρώ για κάθε μήνα, που δεν τηρείται το συμβόλαιο. Δηλαδή, αν ο καταναλωτής σπάσει το συμβόλαιο ένα μήνα μετά είναι 110 ευρώ, δύο μήνες μετά τη σύναψή του 100 ευρώ. Το πάγιο είναι στα 3 ευρώ το μήνα.

Η κίνηση αυτή της Elpedison, ακολουθεί την ανάλογη ανακοίνωση της ΔΕΗ, για μπλε τιμολόγιο, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τα μπλε τιμολόγια και από άλλες εταιρείες προμήθειας.

Το σταθερό μπλε τιμολόγιο ρεύματος της ΔΕΗ έχει χρέωση 0,179 ευρώ την ημέρα και 0,169 τη χρέωση νύχτας. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.

Η διαφορά με το μπλε τιμολόγιο

Η διαφορά είναι ότι στα μπλε τιμολόγια ο καταναλωτής συμφωνεί μια συγκεκριμένη τιμή για μια χρονική περίοδο (συνήθως ένα έτος). Στην πράξη, η τιμή αυτή είναι υψηλότερη από τα πράσινα, όμως υπάρχει η σιγουριά ότι θα ισχύσει για όλη τη χρονική περίοδο ότι κι αν συμβεί.

Έτσι, αν κάποιος θεωρεί ότι θα υπάρξει άνοδος στις διεθνείς τιμές της ενέργειας και στην εγχώρια χονδρική, τότε μπορεί να προστατευτεί απέναντι στις όποιες αυξήσεις υποστούν τα πράσινα ή κίτρινα τιμολόγια.

Αν η χονδρική υποχωρήσει ή μείνει σταθερή τότε όσοι έχουν μπλε τιμολόγιο θα πληρώνουν ακριβότερα για το ρεύμα τους.

Ταυτόχρονα, τα μπλε είναι τα μόνα τιμολόγια που επιβαρύνουν με χρέωση πρόωρης αποχώρησης αν κάποιος επιθυμεί να φύγει νωρίτερα.