Τέλος επισήμως στις οριζόντιες επιδοτήσεις για το ρεύμα

Τέλος επισήμως στις οριζόντιες επιδοτήσεις για το ρεύμα
Τρίτη, 31/10/2023 - 06:29

Τέλος μπαίνει και επισήμως στις οριζόντιες επιδοτήσεις για το ρεύμα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη να κάνει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο την εισήγηση για τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Οι οριζόντιες επιδοτήσεις θα ισχύσουν για άλλον έναν μήνα, ήδη για τον Νοέμβριο έχει ανακοινωθεί επιδότηση 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα για νοικοκυριά και αγρότες, καθώς από την 1η Ιανουαρίου με την επιστροφή στην κανονικότητα θα υπάρξουν μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος με τις επιδοτήσεις να αφορούν τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση. Θα βασιστούν στο μοντέλο του επιδόματος θέρμανσης που ισχύει για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα ξύλα, το πέλετ και την τηλεθέρμανση με τα κριτήρια και τους δικαιούχους να εξειδικεύονται εντός της εβδομάδας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο σχετικά με την στήριξη των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται οι πολίτες να πληρώσουν ενδεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα». Συμπλήρωσε δε ότι «όταν υπάρχουν υπέρμετρες αυξήσεις, όταν καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν ποσά που δεν τους αναλογούν, η Κυβέρνηση -το έχει αποδείξει, έχοντας δώσει πάνω από 9,5 δις για τη στήριξη μόνο των αυξήσεων στο ρεύμα- είναι παρούσα. Ο τρόπος κάθε φορά εξετάζεται και ανακοινώνεται με βάση και το ύψος των αυξήσεων και τα δεδομένα της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος από το ΥΠΕΝ διευκρινίζεται ότι αν υπάρξει διεθνής κρίση τιμών διαρκείας, το πλαίσιο των επιδοτήσεων θα επανεξεταστεί.

Πάντως οι επιδοτήσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον κ. Σκυλακάκη θα λαμβάνουν υπόψη την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών αλλά και τις ενεργειακές ανάγκες, οι οποίες διαφοροποιούνται ανά περιοχή, σε αναλογία με τα ισχύοντα για το επίδομα θέρμανσης.

Πέραν αυτού στη στρατηγική του υπουργείου για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ιδιαίτερα για τις ρευματοκλοπές το κόστος των οποίων επιβαρύνει με 4% τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών ένα από τα σενάρια που εξετάζεται για την αντιμετώπισή του είναι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατά προτεραιότητα σε καταναλωτές στους οποίους στο παρελθόν είχε εντοπιστεί ρευματοκλοπή ή επίσης κεντρικά, σε υποσταθμούς σε περιοχές όπου υπήρχαν αυξημένα κρούσματα στο παρελθόν.

Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές προωθούνται ευρείες διασταυρώσεις ως προς την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Επιπλέον για τους πολύτεκνους προωθείται η επαναφορά του ειδικού μειωμένου τιμολογίου που ίσχυε ως το 2018, με εισοδηματικά κριτήρια και διευρυμένα όρια κατανάλωσης σε σχέση με αυτά που εφαρμόζονται για τα τιμολόγια των ευάλωτων καταναλωτών.

Επίσης ο κ. Σκυλακάκης αναμένεται να ανακοινώσει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την υποχρέωση των προμηθευτών να προσφέρουν στους πελάτες τους – πέρα από τις τρεις κατηγορίες λογαριασμών με χρωματικές ενδείξεις που έχει ανακοινώσει η ΡΑΑΕΥ- ένα ενιαίο τιμολόγιο, το ύψος του οποίου θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων κάθε μήνα και θα προκύπτει με βάση έναν συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο, που θα εφαρμόζεται από όλες τις εταιρείες. Η διαφοροποίηση ανά προμηθευτή θα προκύπτει από το περιθώριο κέρδους που θα προσθέτει στη βασική τιμή κάθε εταιρεία, διευκολύνοντας έτσι τη σύγκριση από την πλευρά των καταναλωτών.