Οι στόχοι της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Σαουδικής Αραβίας

Οι στόχοι της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Σαουδικής Αραβίας
Πέμπτη, 28/09/2023 - 06:35

Η Σαουδική Αραβία έχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό από φωτοβολταϊκά, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς πηγών ενέργειας όχι μόνο ΑΠΕ αγγίζει τα 90GW.

Χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της National Grid, Eng. Abdullah Waleed Al-Saadi. Στο περιθώριο της συνάντησης της Yφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, με τον Βοηθό Υπουργό Ενέργειας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, υπεύθυνο για θέματα Ηλεκτρισμού, Nasser Hadi Al- Qahtani υπέγραψαν τη συμφωνία μετόχων για τη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού, που αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό, βήμα για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας.

Η συγκεκριμένη διασύνδεση θα συνδράμει στη διαφοροποίηση των πηγών της ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά και της χώρας μας. Η Σαουδική Αραβία έχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό από φωτοβολταϊκά, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς πηγών ενέργειας όχι μόνο ΑΠΕ αγγίζει τα 90GW. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία έχει φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ κάτι που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Ευρώπης. Οι διεργασίες είναι σε πρώιμο στάδιο και θα χρειαστούν αρκετά βήματα.

Ο διαχειριστής σχεδιάζει μια σειρά διεθνών διασυνδέσεων, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ τον Ιούνιο έθεσε σε λειτουργία, από κοινού με τον Διαχειριστή του βουλγαρικού Συστήματος Μεταφοράς, τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (Νέα Σάντα-Maritsa), με την οποία αυξάνεται σημαντικά το περιθώριο ανταλλαγών ενέργειας ανάμεσα στις δύο χώρες. Επιπλέον, ολοκλήρωσε τις μελέτες σκοπιμότητας για τη δεύτερη ενισχυτική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας ισχύος 1 GW, από κοινού με τον Διαχειριστή της γειτονικής χώρας, Terna. Έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας για την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Μεγάλη βαρύτητα θα διαδραματίσει το έργο GREGY – Green Energy Interconnector. Ο ΑΔΜΗΕ συνεργάζεται στενά με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου (EETC – Egyptian Electricity Transmission Company) και τον φορέα υλοποίησης ELICA SA, με τον οποίο έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης.

Σε σχέση με την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με φορέα υλοποίησης τον EuroAsia Interconnector, τον Ιούνιο του 2023 ο Διαχειριστής υπέγραψε Επιστολή Προθέσεων (για την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Euroasia Interconnector Holding LTD με ποσοστό 25%). Τέλος, ο διαχειριστής ωριμάζει η νέα διασύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας μαζί με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της γειτονικής χώρας. Σχεδιάζει την κατασκευή νέας διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία θα ενισχύσει τη διασύνδεση του Ευρωπαϊκού με το Τουρκικό Σύστημα Μεταφοράς και προωθεί την αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία.