Πώς κινείται η χονδρική τιμή ρεύματος

Πώς κινείται η χονδρική τιμή ρεύματος
Τρίτη, 05/09/2023 - 07:01

Σε πτωτικά επίπεδα κινήθηκε και τον Αύγουστο η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σε σχέση με τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας η χονδρική τιμή ρεύματος διαμορφώθηκε στα 109,33 ευρώ ανα μεγαβατώρα από 112,68 ευρώ ανα μεγαβατώρα που ήταν τον Ιούλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Αύγουστο του 2022 η χονδρική τιμή ρεύματος στη χώρα μας ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τώρα! Η ζήτηση ενέργειας ήταν μειωμένη τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στις 5.517GW.

Πολύ μεγαλύτερο ήταν το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και συγκεκριμένα αποτελούσαν το 35% ενώ το φυσικό αέριο το 34% του ενεργειακού μείγματος. Οι εισαγωγές αποτελούσαν το 15%.

Σε ό,τι αφορά τα μερίδια της αγοράς η ΔΕΗ για ακόμα ένα μήνα κατέγραψε αύξηση και από 58,62% τον προηγούμενο μήνα έφθασε το 59,67%. Στα ίδια επίπεδα έμειναν οι υπόλοιποι πάροχοι.

xondriki august

Την ίδια ώρα το υπουργείο ενέργειας επιβεβαιώνει πως τα έκτακτα μέτρα που περιλαμβάνουν την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τις επιδοτήσεις θα παραμείνουν μέχρι τέλος του χρόνου. Όμως παραμένει το ερώτημα σε σχέση με τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα εφαρμοστούν από το νέο έτος. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο η ΡΑΑΕΥ πρότεινε σε διαβούλευση 4 κατηγορίες τιμολογίων σταθερής και κυμαινόμενης τιμολόγησης. Να σημειωθεί πως από τις αρχές του μήνα και μετά από πολύ καιρό η χονδρική τιμή ρεύματος κινείται κάτω από τα 100 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Σήμερα διαμορφώνεται στα 99,69 ευρώ.