Λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας με τεχνητή νοημοσύνη

Λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας με τεχνητή νοημοσύνη
Πέμπτη, 22/06/2023 - 06:25

Στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενεργειακή μετάβαση στοχεύει η Avokado.

Πρόκειται για τη νέα startup παροχής τεχνολογικών υπηρεσιών και λύσεων που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα, εταιρεία που δημιουργήθηκε με μόνο χρηματοδότη τη Μυτιληναίος και αρχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ.

Στοχεύει τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά και φιλοδοξεί αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη να προσφέρει λύσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του νέου ενεργειακού μοντέλου, όπου ο καταναλωτής ενέργειας μπορεί να είναι ταυτόχρονα παραγωγός, να αποθηκεύει ενέργεια για δική του μελλοντική χρήση είτε να τη διαθέτει σε τρίτους για χρήση.

Η νέα εταιρεία παρουσιάστηκε χθες από τα στελέχη της για πρώτη φορά σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Μυτιληναίος. Αυτή τη στιγμή αποτελεί οκτώ άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 28 έτη ενώ σύντομα ο αριθμός των εργαζομένων θα αυξηθεί στους 28.

Στο μοντέλο prosumer, δηλαδή του καταναλωτή που παράγει και καταναλώνει και πώς δημιουργείται αξία, αναφέρθηκε ο Βασίλης Νικολόπουλος CTO και Co-Founder της Avokado σημειώνοντας ότι στην Avokado, πυξίδα είναι η ισχυρή δέσμευση για ένα βιώσιμο μέλλον, που περνά μέσα από τον κλάδο της ενέργειας. Αποστολή της είναι να εξελιχθεί στον πιο αξιόπιστο σύμμαχο ενόψει της ενεργειακής μετάβασης, με όρους αειφορίας και σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Με λύσεις που βοηθούν τους ενεργειακούς παρόχους να βελτιώνουν το business της ενέργειας και τις πόλεις να επιταχύνουν την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Όπως τονίστηκε από τα στελέχη της εταιρείας κατά τη χθεσινή παρουσίαση, η υιοθέτηση νέων τεχνολογικών λύσεων και ιδιαίτερα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αναγκαία συνθήκη για την υλοποίηση της «πράσινης» ενεργειακής μετάβασης. Ωστόσο, η παγκόσμια προσφορά είναι περιορισμένη σε σχέση με την ζήτηση που υπάρχει και η Avokado έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, με λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες της έξυπνης αγοράς ενέργειας.

Με ενέργεια από την MYTILINEOS Energy &Metals, η Avokado υπόσχεται μέσα από νέες υπηρεσίες να δημιουργήσει ένα ενεργειακό μέλλον που αξίζει να το ζήσεις. Συνδυάζοντας ArtificialIntelligence (ΑΙ), dataIntelligence και νέες τεχνολογίες, όπως Internet of Energy, Mobile, Social, Blockchain, αναμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την παροχή ενέργειας και κτίζει «έξυπνες πόλεις» για «έξυπνους πολίτες».

Όπως τόνισε ο Γιάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director Κλάδου Ενέργειας της Μυτιληναίος, σε ένα ενεργειακό περιβάλλον που μεταλλάσσεται ραγδαία, ο στόχος για μία μεγάλη ενεργειακή εταιρεία όπως η Μυτιληναίος είναι όχι μόνο να συμβαδίζει με τις εξελίξεις, αλλά να τις δημιουργεί και να παράγει υπηρεσίες και προϊόντα χρήσιμα και βιώσιμα για όλους.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, CEO της Avokado εξήγησε ότι η εταιρία τοποθετείται στην παγκόσμια αγορά με ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης που ικανοποιεί τις ανάγκες παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας ως προς την μέγιστη δυνατή κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από καθαρές πηγές ενέργειας και την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Τα προϊόντα της Avokado είναι τα εξής:

AVOS™ λειτουργικό σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης για συστήματα οικιακής μπαταρίας και μεγαλύτερα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (BESS).

AVOΧ™ πλατφόρμα ολοκληρωμένων λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

AVOKADO AI™ «έξυπνη μηχανή» αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης για την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, όπως για παράδειγμα είναι η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ελλάδα βασικός πελάτης της Avokado, είναι η Protergia ενώ μετά τη δημιουργία της έξυπνης πόλης στα Άσπρα Σπίτια, είναι σε επαφή με πολλούς δήμους της χώρας για την παροχή έξυπνων λύσεων εξοικονόμησης και διαχείρισης της ζήτησης.